Rusia a continuat să dezvolte Noviciok iar U29155 l-a testat pe indezirabili

DE Elena Andrei | Actualizat: 23.10.2020 - 22:20
Intervenția Amesbury/ sursă skynews

Cercetătorii militari ruși au continuat să lucreze la dezvoltarea agentului neurotoxic Noviciok mult timp după ce Moscova și-a distrus depozitele de arme chimice, relatează The Moscow Times.

SHARE

Ancheta de presă, la care au contribuit mai multe publicații internaționale, vine în contextul acuzațiilor cu privire la folosire de către Rusia a armelor chimice pe teren propriu sau străin, acuzații pe care Moscova le neagă.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni Rusiei cu privire la presupusa otrăvire cu Noviciok a fostului agent GRU Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018 și a liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi vara aceasta.

Rusia a spus că a distrus ultimele sale arme chimice în 2017, dar programul de dezvoltare a neurotoxinei Noviciok ar fi continuat clandestin sub acoperirea unei cercetări civile, a scris Bellingcat într-o anchetă comună cu The Insider, Radio Europa Liberă și Der Spiegel.

 

Înregistrări obținute ale unor apeluri telefonice arată o strânsă coordonare între instituțiile de stat care au continuat dezvoltarea Noviciok și Unitatea de elită 29155 din cadrul Serviciilor secrete GRU care este bănuită de implicare în mai multe otrăviri cu Noviciok, au scris aceste publicații.

 

Două dintre aceste institute sunt sancționate de UE pentru munca lor în cadrul programului de dezvoltare a neurotoxinei din Rusia, în timp ce alte două institute au lucrat fără să fie în atenția serviciilor de informații din Vest.

 

„Rusia a continuat programul de dezvoltare a Noviciokului mult după ce s-a anunțat închiderea oficială”, scrie Bellingcat.

 

Potrivit informațiilor publicate anterior, Unitatea 29155 s-a ocupat de otrăvirea lui Skripal, de otrăvirea lui Emilian Ghebrev, comerciant de arme bulgar.

 

Șeful uneia dintre institutele secrete, chimistul Serghei Cepur, l-a sunat și i-a trimis mesaje de cel puțin 65 de ori șefului Unității 29155 între luna mai a anului 2017 și luna septembrie a anului 2019, arată ancheta.

 

Istoricul apelurilor arată că Cepur comunică în mod repetat cu trei alți membri ai acestei Unități.
 
Metadatele arată de asemenea că Cepur a vizitat sediul GRU din nordul Moscovei cu câteva zile înainte de otrăvirea fostului agent Sergei Skripal în 2018.

 

Trei membri ai Unității de elită au fost în același timp în clădire.

 

Oamenii de știință identificați în anchetă fie au închis, fie au negat implicarea atunci când au fost contactați telefonic.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.