Liderii CDU, partidul Angelei Merkel, și cei ai CSU, partenerul bavarez de guvernare, conservator, se reunesc astăzi într-o ultimă ședință menită să pună capăt divergențelor pe această temă, care pot duce la destrămarea coaliției de guvernare, create cu foarte multe dificultăți în luna martie.
Dispută
Uniunea Creştin-Socială (CSU), vrea să o înăsprească politica de acordare a azilului pentru imigranți. Preşedintele CSU, Horst Seehofer, este și ministru de Interne și a amenințat că va demisiona din cele două poziții, dacă nu se va ajunge la un consens cu CDU.
"Am spus că voi renunţa la cele două posturi şi îmi voi pune în aplicare această decizie în următoarele trei zile", a afirmat Seehofer în noaptea de duminică spre luni, după o ședință a formațiunii sale, care aa durat mai bine de 10 ore.
Ministrul de Interne vrea ca imigranţii înregistraţi deja în alte ţări din UE să fie întorși de la frontieră, lucru pe care Angela Merkel îl refuză, pentru a nu crea "efectul de domino".
Citește și: România în lumea lui Trump. Cea mai bună poziție geostrategică din istorie
Calcule parlamentare
Dacă CSU va părăsi coaliția de guvernare, guvernul Angelei Merkel nu va mai aavea majoritate în Camera Deputaţilor, situație care ar putea duce la alegeri anticipate. CSU ar putea lua decizia înlocuirii lui Seehofer, fapt care ar salva momentan situația.
Compromisul se anunță dificil, având în vedere că Angela Merkel a obţinut, duminică seara, mandatul conducerii CDU pentru a refuza măsurile propuse de Seehofer.
Citește și: Cristian Diaconescu: SUA - Europa, o ruptură majoră? Ce rol poate juca România