George Soros atrage atenţia că al treilea război mondial trebuie evitat, în relaţia cu Rusia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.02.2023 - 11:15
George Soros atrage atenţia că al treilea război mondial trebuie evitat, în relaţia cu Rusia - Foto: Flickr/International Monetary Fund

Miliardarul George Soros a declarat că, dacă Rusia ar fi învinsă în războiul din Ucraina, aceasta va avea ca rezultat dizolvarea a ceea ce el a numit ca fiind „Imperiul Rus”. Acest eveniment istoric va fi salutat de fostele republici ale Uniunii Sovietice.

SHARE

Invazia Ucrainei de către Rusia, după 24 februarie, a declanșat unul dintre cele mai mortale conflicte europene de după cel de-Al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare dintre Moscova și Occident, de la Criza Rachetelor din Cuba, din 1962.

Soros a prevestit că Statele Unite vor sprijini Ucraina, în continuare, dar că președintele Joe Biden l-a avertizat pe ucraineanul Volodimir Zelenskiy că există limite și că al treilea război mondial trebuie evitat. Soros nu a dezvăluit sursa informațiilor sale, conform Reuters.

Administrator de fonduri speculative, devenit filantrop, Soros a spus că armata rusă e prost condusă, prost echipată și demoralizată, dar că președintele Vladimir Putin a apelat la grupul de mercenari Wagner, pentru a dejuca armata ucraineană.

„Țările din fosta Uniune Sovietică abia așteaptă să-i vadă pe ruși învinși în Ucraina, pentru că vor să-și afirme independența”, a declarat Soros, la Conferința de Securitate de la München, potrivit unui text al discursului său, publicat de biroul său.

"Aceasta înseamnă că o victorie ucraineană ar avea ca rezultat dizolvarea imperiului rus. Rusia nu ar mai reprezenta o amenințare pentru Europa și pentru lume", a spus el. „Ar fi o mare schimbare în bine”.

Citeşte şi: "Regele cripto ruinat", cel mai mare "donator" după miliardarul Soroș. Dona "presei progresiste"

După prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, superputerea cu arme nucleare URSS s-a împărțit în 15 republici independente, deși Rusia a rămas de departe cea mai puternică dintre ele și deținătoarea celui mai mare arsenal nuclear din lume.

Putin consideră războiul din Ucraina ca pe o bătălie existențială cu un Occident agresiv și arogant și a spus că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile, pentru a se proteja pe sine și pe poporul său împotriva oricărui atac.

Nu vor să distrugă Rusia

Statele Unite au negat afirmațiile Kremlinului că vor să distrugă Rusia, care este cel mai mare producător de mărfuri din lume.

Soros a spus că pariul lui Putin pe grupul de mercenari Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, pare să fi funcționat pe termen scurt.

„Pariul a funcționat”, a spus Soros. „Ucraina s-a confruntat cu o alegere strategică: fie să se blocheze în a-l ține la distanță pe Wagner, fie să dea Rusiei o victorie de propagandă și să-și păstreze resursele limitate pentru un contraatac”.

Ucraina, a spus el, a avut o fereastră îngustă de oportunitate în primăvară, odată ce a primit armele promise de Occident.

Încredere zdruncinată

Despre China, Soros a spus că strategia „zero-COVID” a președintelui Xi Jinping a zdruncinat încrederea în Partidul Comunist.

„Situația actuală îndeplinește toate condițiile prealabile pentru schimbarea regimului sau revoluție”, a spus Soros despre China, adăugând:

„Dar acesta este doar începutul unui proces opac, ale cărui repercusiuni se vor simți pe o perioadă mai lungă de timp”.

Citeşte şi: Soros atenționează că „civilizația” ar putea să nu „supraviețuiască” războiului din Ucraina

„Pe termen scurt, Xi va rămâne probabil la putere, deoarece deține controlul ferm asupra tuturor instrumentelor de represiune”, a spus Soros.

„Dar sunt convins că Xi nu va rămâne în funcție pe viață și, cât timp va fi în funcție, China nu va deveni forța militară și politică dominantă pe care Xi o țintește”.

Soros plasează Rusia, de departe cea mai mare țară din lume după teritoriu, și China, a doua cea mai mare economie a lumii, drept membri de frunte ai unui grup de „societăți închise” ascendente, în care individul este subordonat statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te