"Regele cripto ruinat", cel mai mare "donator" după miliardarul Soroș. Dona "presei progresiste"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.11.2022 - 11:14
"Regele cripto ruinat", cel mai mare "donator" după miliardarul Soroș. Dona "presei progresiste" - FOTO: Profimedia

Bankman-Fried făcuse donații de mai multe milioane de dolari către firme media progresiste și cauze favorizate de stânga prin ceea ce el numea "altruism eficient" și devenise cel mai mare donator democrat după miliardarul George Soros.

SHARE

Criticile conservatorilor au fost stimulate și mai mult de comentariile lui Bankman-Fried despre faptul că este un "occidental răsărit" care joacă un "joc de neîțeles" într-un interviu recent acordat Vox, unul dintre posturile a căror activitate a ajutat să o finanțeze, și care părea să pună sub semnul întrebării declarațiile pe care le făcuse cu privire la probleme precum justiția socială și combaterea schimbărilor climatice.

"Ați fost foarte bun în a vorbi despre etică, pentru cineva care a văzut totul ca pe un joc cu învingători și învinși", i-a spus reporterul Vox Kelsey Piper lui Bankman-Fried într-un tweet.

"Trebuia să fiu", a răspuns el, adăugând: "Din asta sunt făcute reputațiile, într-o oarecare măsură. Îmi pare rău pentru cei care sunt atacați de asta... de acest joc prostesc pe care îl jucăm noi, "occidentalii treji", în care spunem toate lucrurile corecte și astfel toată lumea ne place".

Citește și: Băluță cere CNP-ul jurnaliștilor ca să spună ce bani publici „sparge” pe becurile de sărbători

Presa conservatoare a sărit pe comentariile, care au rezonat cu acuzațiile de lungă durată ale dreptei, potrivit cărora angajamentele corporatiste față de cauzele "woke" nu numai că sunt nepotrivite din punct de vedere politic și rele pentru investitori, dar sunt și o farsă.

"Altruismul efectiv îți oferă o acoperire morală în timp ce jefuiești investitorii"

"Bankman-Fried recunoaște că "altruismul efectiv" woke este un act", a declarat Breitbart News.

"Mass-media lingușitoare va urî să citească ceea ce a spus aproape la fel de mult ca și avocații (lui Bankman-Fried)", a postat The Daily Wire într-un articol intitulat "Mass-media nerușinată nu poate renunța la povestea de dragoste cu cripto-fricosul SBF", folosind pseudonimul lui Sam Bankman-Fried.

"Altruismul efectiv îți oferă o acoperire morală în timp ce jefuiești investitorii pentru a trăi fără taxe în splendoare într-un paradis pe plajă", a declarat Tucker Carlson la începutul emisiunii sale de la Fox News din 17 noiembrie, referindu-se la penthouse-ul de 30 de milioane de dolari al lui Bankman-Fried din Bahamas, unde se află sediul FTX.

Citește și: VIDEO Iohannis, după întâlnirea cu secretarul NATO: E nevoie de mai mulți militari pe Flancul Estic

"Altruismul eficient pe care mega-donatorul democrat Sam Bankman-Fried l-a colportat este perfect în concordanță cu eforturile stângii radicale de a redefini scopul corporatist", a declarat într-o declarație congresmanul Andy Barr din Kentucky, principalul republican din Subcomisia pentru servicii financiare privind securitatea națională, dezvoltarea internațională și politica monetară. El a precizat că, în curând, Comisia pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților, condusă de democrata Maxine Waters din California și de republicanul Patrick McHenry din Carolina de Nord, va organiza audieri pentru a afla ce a mers prost.

În timp ce afacerile FTX s-au prăbușit, aceasta a obținut un scor foarte bun la un indicator - scorul său de mediu, social și de guvernanță. Capacitatea de a demonstra astfel de scoruri a devenit o prioritate din ce în ce mai mare pentru unele fonduri de investiții dornice să demonstreze că întreprinderile în care investesc sunt responsabile.

Barr a declarat că unul dintre obiectivele sale în cadrul investigației FTX ar fi acela de "a trage la răspundere autoritățile de reglementare pentru că au adormit la comutator, fiind obsedate de "riscul climatic" în loc să protejeze efectiv investitorii", potrivit Newsweek.com.

Bankman-Fried a donat sume mare politicienilor liberali dar și republicanilor

Donațiile lui Bankman-Fried au mers în mare parte către politicieni liberali și comitete de acțiune politică, 27 de milioane de dolari mergând către Protect Our Future PAC, care se prezintă ca o organizație nepartizană dedicată prevenirii viitoarelor pandemii, deși toți candidații politici cărora le-a dat bani în recentele alegeri de la jumătatea mandatului au mers către democrați. Bankman-Fried a dat o sumă mult mai mică unor republicani.

Acoperirea mediatică a lui Bankman-Fried a făcut obiectul unui control puternic din partea dreptei, criticii criticând modul în care publicațiile de stânga au părut să-l creadă pe fostul miliardar pe cuvânt.

Revista Reason, autoproclamată libertariană, a scris despre "nenumăratele profiluri de revistă entuziaste" pe care le-a primit Bankman-Fried, făcând trimitere la o copertă a revistei Fortune cu fotografia sa și cu întrebarea: "Ce s-a întâmplat? "Următorul Warren Buffett?"

Bill Maher, cândva aliniat cu liberalii, a declarat la 18 noiembrie în emisiunea sa de pe HBO, Real Time, că dezastrul FTX se datorează noțiunii că: "Atâta timp cât ești în echipa noastră, nu ne pasă". El a remarcat că doar Soros a dat mai mult democraților și a spus despre Bankman-Fried: "Le-a plăcut la nebunie... donează pentru cauzele noastre; nu trebuie să ne uităm prea mult la faptul că este un escroc".

În urmă cu 10 luni, FTX fost evaluată la 40 de miliarde de dolari

Bankman-Fried a fondat FTX în 2019 și în doi ani s-a lăudat cu 1 milion de utilizatori care cumpărau și vindeau criptomonede. Printre investitorii celebri s-au numărat vedete sportive precum Tom Brady, Shaquille O'Neal și Stephen Curry, alături de Kevin O'Leary, cunoscut ca "Mr. Wonderful" în emisiunea TV, Shark Tank.

La apogeu, în urmă cu 10 luni, compania a fost evaluată la 40 de miliarde de dolari. Lucrurile au început să o ia razna atunci când valoarea propriei sale monede digitale, FTT, a început să se prăbușească, stimulată în parte de un anunț al unei firme rivale, Binance, care a anunțat că a revizuit bilanțul FTX și că, prin urmare, vinde toate FTT-urile sale.

Pe măsură ce utilizatorii încercau să își încaseze criptomonedele pe care le dețineau, acest lucru a provocat o versiune de "fugă la bancă", FTX fiind în imposibilitatea de a plăti miliarde de dolari clienților săi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te