Gigantul energetic rus a declarat vineri că toate livrările de gaze naturale prin Nord Stream 1 vor rămâne întrerupte "pe termen nedefinit", după ce a fost descoperită o aparentă scurgere de ulei în turbina principală de la stația de comprimare Portovaia.
Nu a fost precizat niciun termen pentru reluarea livrărilor de gaze în Europa, în ciuda faptului că fluxurile trebuiau să fie reluate sâmbătă, după o pauză de trei zile pentru întreținere, după ce Gazprom a oprit toate livrările miercuri.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizase anterior că ar putea exista mai multe perturbări ale livrărilor prin Nord Stream 1.
„Nu este vina Gazprom că lipsesc resursele. Prin urmare, fiabilitatea întregului sistem este în pericol”, a răspus el când a fost întrebat dacă vor fi mai multe întreruperi.
Anunțul Gazprom a venit la câteva ore după ce liderii G7 au convenit să impună plafoane de preț pentru petrolul rusesc, în încercarea de a reduce bugetul pentru război al lui Putin.
Kremlinul a reacționat imediat pentru a spune că va opri vânzarea de petrol către orice țară care a impus restricții.
Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.
Citește și
Armata rusă vorbea de referendum în Herson, când s-a trezit cu soldații ucraineni în tranșee
VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson
Europa importă 40% din gaze și 30% din petrol din Rusia, iar Putin a fost deja acuzat de „șantaj energetic” prin strangularea fluxului de gaze naturale către Germania prin rețeaua Nord Stream.
Europa a avut o creștere a prețurilor la energie, deoarece Rusia a tras de timp și a redus în mod constant livrările de gaz în urma invaziei sale în Ucraina și a sancțiunilor impuse.
Germania, care depinde în mare măsură de gazul rusesc, și alte națiuni europene au acuzat anterior Moscova că folosește energia ca pe o armă, înainte ca Gazprom să blocheze toate livrările în această săptămână.
Gazul este folosit pentru a menține industria în funcțiune, pentru a genera electricitate și pentru a încălzi locuințele în timpul iernii, iar îngrijorările cresc în legătură cu o posibilă recesiune în cazul în care Europa nu economisește suficient gaz și, în cele din urmă, este necesară raționalizarea.
În pragul iernii, consumatorii europeni se confruntă cu facturi uriașe pentru energia electrică și încălzirea locuințelor. Unele țări, precum Franța, au avertizat că raționalizarea este o posibilitate.
„Vedem că piața de electricitate nu mai funcționează, deoarece este masiv perturbată din cauza manipulărilor lui Putin”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, adăugând că ar putea fi propusă la nivel european o plafonare a prețului gazelor pentru livrările prin conductele rusești.
În cursul zilei de astăzi, miniștrii din clubul democrațiilor industriale bogate și-au confirmat angajamentul față de acest plan după o reuniune virtuală.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova va întrerupe livrările către Europa dacă Bruxelles-ul va impune un astfel de plafon.