Finlanda își întărește securitatea la granița cu Rusia, având în plan construirea unui gard de 200 de kilometri până la sfârșitul anului 2026.
„Gardul lui Trump” în Europa. Rusia, noul „Mexic” al bătrânului continent. Cine il construiește?
Proiectul vizează amplificarea protecției la frontiera finlandezo-rusă și se desfășoară conform programului stabilit.
Construcția barierei a început în februarie 2023, cu lucrări efectuate în zonele Nuijamaa și Vainikkala, și a demarat efectiv în aprilie.
Prima secțiune a fost realizată lângă punctul de control din apropierea orașului Imatra și are o lungime de aproximativ 3 kilometri.
Acest segment inițial a fost utilizat pentru testarea rezistenței gardului în condiții de îngheț și zăpadă, precum și pentru evaluarea impactului unui potențial aflux de migranți.
Erkki Matilainen, managerul de proiect al Gărzii de frontieră finlandeze, a anunțat că, până acum, au fost curățați peste 50 de kilometri de pădure în sud-estul Finlandei, în Karelia de Nord și Kainuu.
Citește și: Finlanda ia măsuri suplimentare la granița cu Rusia. Nu li se permite accesul cetățenilor
Gardul va fi construit din plasă de oțel, va fi dotat cu sârmă ghimpată deasupra și va include echipamente de supraveghere video și proiectoare.
În plus, în urma experienței dobândite din testele anterioare, gardul va fi cu 0,5 metri mai înalt, ajungând la o înălțime totală de aproximativ 3,5 metri și cu o rețea de plasă mai densă.
Citește și: Cade „imperiul Crimeea”. Oficialii ruși încep să fugă din pensinsula anexată în 2014 înapoi în Rusia
Costul total al proiectului este estimat la peste o sută de milioane de euro și se estimează că va dura între trei și patru ani pentru a finaliza construcția celor 200 de kilometri, potrivit mil.in.ua.
Acest segment reprezintă aproximativ 15% din întreaga lungime a frontierei finlandezo-ruse, care măsoară aproape 1.300 de kilometri.
Gardul are rolul de a întări controlul frontierelor Finlandei și de a se pregăti pentru amenințări hibride, inclusiv posibile crize de migrație.
Comentarii 0