Anunțul președintelui Emmanuel Macron, conform căruia Franța va deveni primul membru occidental al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care recunoaște un stat palestinian, în septembrie, a provocat tensiuni diplomatice din Orientul Mijlociu.
Acestea au trecut prin Europa, până la Washington. Dar totul nu a apărut din senin. Lucrurile au un substrat, ele sunt mai complexe.
Când Macron a vizitat orașul egiptean Al-Arish, la granița cu Gaza, în aprilie, a fost impresionat de criza umanitară tot mai mare și a precizat la întoarcerea acasă că Parisul va opta în curând pentru recunoaștere.
Frustrarea și alarma din Gaza l-au determinat pe Macron să acționeze singur în privința Palestinei
În colaborare cu Arabia Saudită, Macron a elaborat un plan, prin care Franța și aliații G7, Marea Britanie și Canada, să recunoască statul palestinian.
Aceste state îndemnând în același timp statele arabe să adopte o poziție mai blândă față de Israel, prin intermediul unei conferințe a Națiunilor Unite.
Dar, în ciuda săptămânilor de discuții, el nu a reușit să-i convingă pe alții să se implice.
Citeşte şi: S-a format „Triunghul Alianței”. Macron, Merz și Starmer au un plan pentru a proteja Europa de Rusia
Trei diplomați au declarat că Londra nu vrea să se confrunte cu mânia Statelor Unite, iar Ottawa a adoptat o poziție similară, lăsându-l pe Macron să meargă singur, conform Reuters.
„A devenit din ce în ce mai evident că abia așteptăm să avem parteneri la bord”, a declarat un diplomat francez, adăugând că Franța va depune eforturi pentru a atrage mai multe state, înainte de conferința privind o soluție cu două state, din septembrie.
Pe plan intern, Macron se afla sub o presiune crescândă de a face ceva, pe fondul furiei generalizate provocate de imaginile sfâșietoare provenite din Gaza.
Citeşte şi: SUA critică decizia lui Macron de a recunoaște Palestina: „E un semn de dispreț față de victime”
Deși, având în vedere cele mai mari comunități musulmane și evreiești din Europa și un peisaj politic polarizat, nu exista o cale de acțiune evidentă, care să satisfacă toate părțile.
Israelul și susținătorul său ferm, Statele Unite, au criticat decizia Franței, numind-o o recompensă pentru gruparea militantă palestiniană Hamas, care a condus Gaza.
Frustrarea și alarma din Gaza l-au determinat pe Macron să acționeze singur în privința Palestinei - Foto: Profimedia Images
Atacul Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie 2023, a declanșat războiul actual. Macron discutase pe larg problema atât cu Trump, cât și cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în prealabil.
Trump a declarat vineri că decizia Franței nu are nici o greutate, dar a adăugat că Macron este „un tip bun”.