S-a format „Triunghul Alianței”. Macron, Merz și Starmer au un plan pentru a proteja Europa de Rusia.
Liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii construiesc instituții diplomatice paralele cu ale SUA pentru a apăra Europa.
În cele șase luni în care președintele Trump a zguduit alianța transatlantică veche de decenii, omologii săi din cele mai puternice țări ale Europei construiesc instituții diplomatice și de apărare paralele pentru un viitor în care SUA nu mai constituie principalul garant al securității economice și militare.
S-a format „Triunghul Alianței”. Macron, Merz și Starmer au un plan pentru a proteja Europa de Rusia
Joi, prim-ministrul britanic, Keir Starmer și cancelarul german, Friedrich Merz, au semnat un tratat amplu pentru apărare reciprocă, cooperare economică și altele.
Săptămâna trecută, Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au convenit să își coordoneze arsenalele nucleare.
În luna mai, cei trei au călătorit împreună cu trenul în Ucraina pentru o demonstrație de solidaritate și pentru a pune la punct un mecanism de ajutor eficient pentru Kiev.
Săptămâna viitoare, Macron îl va vizita pe Merz la Berlin. Toate acestea fac parte dintr-o cooperare extinsă între cele trei țări pentru a conduce destinele Europei amenințată de Rusia prin mecanisme care să ocolească birocrația celor 32 de state membre NATO.
Cei trei conduc și „Coaliția voinței” care vizează sprijinirea Ucrainei împotriva Rusiei, un efort care va avea în curând un sediu oficial la Paris, potrivit The New York Times.
Planificarea unei posibile forțe de menținere a păcii conduse de Europa în Ucraina este pe agenda de lucru a celor trei lideri și este în curs de desfășurare de luni de zile.
Vineri, Uniunea Europeană a anunțat un al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Triunghiul Alianței” lucrează la un mecanism de siguranță față de agresiunea Rusiei
„Triunghiul Alianței”, așa cum este numită cooperarea dintre Marea Britanie, Franța și Germania, se află deja în parteneriat în cadrul NATO și al G7 – forumuri care includ și Statele Unite.
Oficialii celor trei țări europene au grijă să precizeze că instituțiile pe care le construiesc sunt menite să suplimenteze aceste alianțe, nu să le înlocuiască.
Însă NATO are o birocrație extinsă în domeniul apărării, iar cele 32 de țări nu au întotdeauna o poziție comună.
Citește și: Marea Britanie și Germania, tratat istoric. Pot apăra Europa de Putin pe o rază de 2.000 km
Oficialii de la Berlin, Londra și Paris vor să stabilească un grup mai mic și mai agil să răspundă la ceea ce cancelarul german Merz a numit „o schimbare în relația dintre Europa și Statele Unite”.
Analiștii spun că este vorba de un sistem de „planificare, discuții și acțiune” pentru cazuri de urgență, independent de deciziile imprevizibile ale Statelor Unite și gata să reacționeze la o Rusie din ce în ce mai agresivă.
Citește și: SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin
„Arhitectura de securitate europeană și legăturile transatlantice trec printr-o transformare profundă cum nu am mai văzut de foarte mult timp”, a declarat cancelarul german.
„Și în aceste noi condiții, obiectivul nostru este să asigurăm libertatea, securitatea și prosperitatea popoarelor ambelor noastre țări.”