Tobias Ellwood și Adam Kinzinger, membri ai legislativului britanic și, respectiv, american, au semnalat că o eliberare de radioactivitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de ruși, ar fi o încălcare a Articolului 5 al NATO, conform căruia un atac asupra unui stat membru al alianței defensive este un atac asupra tuturor statelor membre.
„Raționamentul în acest caz este că eliberarea de elemente radioactive nu va fi limitată la Ucraina, deoarece s-ar răspândi în Europa. Sau s-ar putea infiltra în râul Nipru din apropiere, care se varsă în Marea Neagră. NATO ar trebui să abordeze urgent această problemă pentru a reduce riscul actual la centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat Woods pentru Kyiv Post.
Situația din jurul centralei nucleare Zaporojie este îngrijorătoare deoarece, din rapoartele verificate, operatorii nu beneficiază de autonomie deplină în ceea ce privește funcționarea acesteia.
Există și rapoarte privind atacuri militare la centrală care pun în pericol integritatea miezurilor reactoarelor.
„Un reactor nuclear necesită o supraveghere 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru a se asigura că toate operațiunile sunt normale. În cazul în care lucrătorii centralei nu-și pot face treaba de a întreține reactoarele în condiții de siguranță și de a furniza energie electrică fiabilă sau dacă centrala este supusă riscului de distrugere fizică în urma unor atacuri militare, va exista un risc ridicat fie de deteriorare a miezurilor reactoarelor nucleare, fie de rupere a izolatorului. Reactoarele sunt bine protejate cu scuturi de plumb pentru a proteja lucrătorii centralei, însă acestea nu servesc drept scut antirachetă”, a precizat expertul american.
Citește și
Mai mulți soldați ruși de la Zaporojie, internați cu simptome caracteristice expunerii la radiaţii
Rușii ar putea declanșa un incendiu la centrala nucleară din Zaporojie, spun serviciile secrete
„Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Reactoarele sunt de mărimea unei clădiri, iar instalația de izolare este cât o clădire de birouri. Dacă nu se va mai putea asigura răcirea, în funcție de parametrii centralei în momentul pierderii sistemului de răcire, topirea reactorului poate dura de la câteva minute la câteva ore”, a semnalat Woods.
Specialistul a recomandat autorităților din zona centralei nucleare Zaporojie să aibă pregătit un plan de evacuare rapidă a populației, în primă fază, iar țărilor europene să activeze măsurile în caz de accident nuclear.
Liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Statelor Unite au îndemnat duminică la reținere militară în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de Moscova, în timp ce au promis că vor continua să susțină Kievul în război.