Forțele SUA și Marii Britanii, gata de război cu navele trimise de Iran în Marea Roșie. Acestea se pregătesc să atace țintele muișcării Houthi Ansarallah, susținute de Iran, în Yemen, în cadrul Operațiunii Prosperity Guardian.
O a treia țară, nenumită, se alătură acestei alianțe împotriva rebelilor Houthi. Se presupune că este vorba de Franța.
Forțele SUA și Marii Britanii, gata de război cu navele trimise de Iran în Marea Roșie
Atacul va consta în salve de rachete împotriva țintelor preplanificate, fie în mare, fie în Yemen, a raportat ziarul britanic The Times, potrivit Anadolu.
O sursă guvernamentală britanică a declarat că loviturile coordonate ar putea implica pentru prima dată avioane de război ale Royal Air Force (RAF) sau distrugătorul HMS Diamond.
Secretarul britanic de Externe, David Cameron, a avut o convorbire cu ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, privind atacurile rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor din Marea Roșie.
Citește și: SUA deschid un nou front într-o coaliție de 10 națiuni aliate împotriva unui aliat al Iranului
Cameron i-a spus lui Amir-Abdollahian că atacurile „amenință vieți nevinovate și economia globală”.
„Am precizat că Iranul împărtășește responsabilitatea pentru prevenirea acestor atacuri, având în vedere sprijinul lor de lungă durată pentru Houthi”, a adăugat el.
Houthii susținuți de Iran și-au intensificat implicarea în conflictul dintre Israel și grupul palestinian Hamas din Fâșia Gaza, de asemenea susținut de Iran, țintind navele din Marea Roșie, una dintre cele mai importante rute din lume pentru transporturile de petrol și combustibil.
Citește și: Prețurile la energie au explodat în Europa după suspendarea tranzitului de petrol prin Marea Roșie
SUA au respins un atac Houthi, scufundând trei din cele patru bărci de asalt, ucigând echipajele.
Presa iraniană a relatat că Detașamentul naval 94 al Marinei militare iraniene, format din distrugătorul Alborz și nava de sprijin Behshad, a trecut prin strâmtoarea Bab el-Mandeb pentru a demonstra prezența Iranului în regiune.
Luând în considerare echipamentul militar iranian, gruparea navală din largul coastei Yemenului este semnificativă.
Mai ales că ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a declarat, referitor la Marea Roșie, că „nimeni nu poate face o mișcare într-o regiune în care avem predominanță”.
Situația în Marea Roșie este cu atât mai tensionată, cu cât se află acolo, pe lângă navele Coaliției condusă de Statele Unite, nave ale Marinei israeliană și nave de război chineze.