SUA deschid un nou front într-o coaliție de 10 națiuni aliate împotriva unui aliat al Iranului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.12.2023 - 09:30
SUA deschid un nou front împreună cu 10 națiuni aliate împotriva unui aliat al Iranului - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA deschid un nou front într-o coaliție de 10 națiuni aliate împotriva unui aliat al Iranului. Statele Unite au anunțat luni o coaliție formată din 10 națiuni, printre care Marea Britanie, Franța, Bahrain și Italia, numită „Inițiativa de securitate multinațională”.

SHARE

SUA deschid un nou front într-o coaliție de 10 națiuni aliate împotriva unui aliat al Iranului, după ce rebelii Huthi au escaladat atacurile asupra navelor-cisternă, navelor de marfă și a altor nave civile din Marea Roșie, punând în pericol o rută de tranzit care transportă până la 12% din comerțul global.

„Țările care încearcă să susțină principiul fundamental al libertății de navigație trebuie să se unească pentru a face față provocării prezentate de acest actor non-statal”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.

SUA deschid un nou front, împreună cu 10 națiuni aliate, împotriva unui aliat al Iranului

Coaliția de securitate, a spus Austin, va funcționa „cu scopul de a asigura libertatea de navigație pentru toate țările și de a consolida securitatea și prosperitatea regională”.

Include Statele Unite, Regatul Unit, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania, a spus Austin.

Rebelii huthi din Yemen, susținuți de Iran, au declarat că au atacat două nave „legate de Israel” în Marea Roșie, în solidaritate cu Gaza.

Atacurile asupra Swan Atlantic, deținută de Norvegia, și a unei alte nave identificate de Huthi ca fiind MSC Clara, sunt cele mai recente dintr-o serie de incidente maritime care perturbă comerțul global pe motivul că vor să preseze Israelul pentru a opri războiul din Gaza împotriva Hamas, o altă grupare sprijinită de Iran.

Iranul a dat ordin „Frontului de rezistență” format din grupări teroriste să atace interesele occidentale pe motiv că acestea sprijină Israelul în războiul din Gaza.

Rebelii Huthi din Yemen au declarat că au efectuat o „operațiune militară împotriva a două nave legate de entitatea sionistă” folosind drone navale și au avertizat că vor „continua să împiedice toate navele care se îndreaptă spre porturile israeliene să navigheze în Marea Arabă și în Marea Roșie”.

Gigantul petrolier britanic BP este cel mai recent care a suspendat tranzitul prin Marea Roșie, luni, în timp ce compania de transport maritim din Taiwan, Evergreen, a declarat că își suspendă transporturile de marfă israeliene cu efect imediat.

Frontline, una dintre cele mai mari companii de nave-cisterne din lume, a comunicat că-și redirecționează navele și că va „permite doar noi afaceri” ce ar putea fi direcționate prin Capul Bunei Speranțe din Africa de Sud.

Traseul este mult mai lung și consumă mai mult combustibil.

O criză de securitate maritimă cu implicații comerciale și economice uriașe

Atacurile la Marea Roșie au forțat companiile de asigurări să mărească semnificativ tarifele la nave, făcând neeconomică tranzitarea prin Canalul Suez.

Citește și: Prețurile la energie au explodat în Europa după suspendarea tranzitului de petrol prin Marea Roșie

Gigantul italo-elvețian Mediterranean Shipping Company, CMA CGM din Franța, Hapag-Lloyd din Germania, Euronav din Belgia și A.P Moller-Maersk din Danemarca - acesta din urmă reprezentând 15% din transportul global de containere - au încetat să mai folosească Marea Roșie până la o nouă notificare, potrivit al-monitor.com.

Atacurile au evoluat spre „o criză de securitate maritimă cu implicații comerciale și economice majore în regiune și nu numai”, a declarat pentru Torbjorn Soltvedt, de la firma de analiză Verisk Maplecroft.

Citește și: Navă comercială, atacată cu rachete de rebelii houthi din Yemen. Distrugătorul USS Mason intervine

Atacul de luni a avut loc în timp ce șeful Pentagonului a vizitat Israelul după o oprire în Bahrain, baza Flotei a Cincea a Marinei SUA.

„În Marea Roșie, conducem un grup de lucru maritim multinațional pentru a susține principiul fundamental al libertății de navigație. Sprijinul Iranului pentru atacurile Huthi asupra navelor comerciale trebuie să înceteze”, a spus Austin într-o conferință de presă.

Sâmbătă, un distrugător american a doborât 14 drone în Marea Roșie, lansate din zonele controlate de rebeli din Yemen, a anunțat armata americană.

Marea Britanie a declarat că unul dintre distrugătoarele sale a doborât o dronă de atac în zonă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te