„Fluturii”: Cum a racolat KGB cei mai celebri spioni americani. Hanssen, mort în închisoare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.06.2023 - 21:30
Agentul FBI Robert Hanssen, mort în închisoare-Foto: Twitter/SpyMuseum

„Fluturii”: Cum a racolat KGB cei mai celebri spioni americani. Unul din „fluturii” KGB, Robert Hanssen, fost agent FBI de rang înalt, a fost condamnat pe viață pentru spionaj în favoarea Rusiei.

SHARE

Unul dintre cei mai cunoscuți spioni din istoria SUA, Hanssen, un „fluture” al KGB,  a murit „subit” luni dimineața, la 79 de ani, în închisoare.

Hanssen a fost găsit fără viață în celula sa de la Penitenciarul Statelor Unite Florence ADMAX din Florence, Colorado. 

„Fluturii”: Cum a racolat KGB cei mai celebri spioni americani. Hanssen, mort în închisoare

Profilului „fluture” atribuit lui Hanssen a fost descris în manualul de recrutare a americanilor, editat în vremurile sovietice pentru uz intern în cadrul KGB.

Manualul cu instrucțiuni de recrutare a fost editat numai în o sută de exemplare și a fost obținut de un spion occidental în timpul lui Brejnev.

Manualul a fost inclus ca anexă la „Istoria KGB”, de John Barron, publicată în 1974.

Manualul de recrutare era întocmit de cinci ofițeri din Directoratul nr. 1 (Y.M. Bruslov, N.S. Skvorțov, L.A. Bizov, V.M. Ivanov and N.G. Diukov ) și aprobat de Consiliul de Miniștri.

Citește și: Unul dintre cei mai cunoscuți spioni ai SUA, găsit mort în închisoare. „A vândut țara” sovieticilor

Prima caracteristică a acestui tip este „dorința de a lucra pentru un guvern străin, al unei țări puternice, aflată în conflict de interese cu țara sa”.

Pe „fluturi” nu trebuie să-i racolezi. Vin singuri către tine, cu orice risc, precum un fluture e atras de lampa ce-l poate ucide, potrivit manualului.

Citește și: Unitatea "Turla", folosită de Rusia la spionaj cibernetic sofisticat. SUA a anihilat software-ul

Personalitatea „fluturelui” face munca operativilor ruși extrem de ușoară, pentru că sare peste „motivarea” recrutării, financiară sau sub formă de alte „premii”.

Un „fluture” e automotivat, se consideră extrem de inteligent, peste puterea altora de înțelegere, extrem de abil și refuză să creadă în riscurile ce-i sunt prezentate, pentru că „e convins că numai el poate să regleze relațiile cu țara inamică”.

Ceea ce-i interesează pe ruși la un „fluture” e dorința acestuia de a se face util lor, iar singura modalitate de a-l motiva este să întrerupă din când în când relația cu acesta, lăsându-l să creadă că nu mai prezintă interes.

Un  „fluture” va face orice pentru a le dovedi că se înșală, că el este valoros. 

Hanssen îi disprețuia pe americani, dar și pe ruși

Cel mai celebru „fluture” este Robert Hanssen, fost șef al Departamentului Analiză al FBI,un tip care se considera el însuși „prea bun ca să fie adevărat”, singurul capabil să preîntâmpine reacțiuni ale rușilor la acțiunile lipsite de inteligență ale colegilor săi.

A acceptat să fie recompensat cu 1,4 milioane de dolari, în cash sau în diamante, în cei 22 de ani cât a fost „cârtița” rușilor, pentru a-i convinge pe aceștia că e interesat material, nu că „îi manevrează”.

Hanssen îi disprețuia pe colegii americani, dar și pe ruși în aceeași măsură. Pentru el, vânzarea către ruși a unor secrete de mare valoare strategică nu era decât un joc în care el era demiurgul, menit să regleze relațiile „tradițional inamice”. N-a făcut-o niciodată pentru bani, după cum el însuși a mărturisit. 

Ames și-a trimis la moarte zece colegi din CIA

Aldrich Ames, un alt „fluture”, nu a ezitat să trimită la moarte cel puțin zece ofițeri CIA, colegi de-ai lui, ca să dovedească rușilor cât este de valoros, când interesul acestora „scădea”.

Totodată, a dezvăluit rușilor sute de operațiuni CIA sub acoperire, în desfășurare.

Rușii au fost însă generoși, l-au recompensat cu 2,5 milioane de dolari.

Un alt „fluture”, dar ratat de ruși, a fost Philip Agee.

În 1973, acesta a intrat în Ambasada URSS din Mexico, oferind o tranșă de operațiuni CIA în desfășurare, de interes pentru ruși.

Rezidența KGB din Mexic a considerat că Agee „e prea bun ca să fie adevărat” și l-au trimis la plimbare, considerând că e un agent care vrea să se infiltreze. 

Agee s-a dus la spionajul cubanez, care l-a acceptat, iar cu timpul cubanezii au împărțit câteva informații de la american cu colegii ruși.

Oleg Kalughin, șeful Directoratului nr.1 al KGB, nu i-a iertat niciodată pe operativii lui din Mexico că l-au refuzat pe Agee, un „fluture” perfect, care a anihilat vreo 2.000 de colegi ce lucrau sub acoperire în diverse colțuri ale lumii.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te