Exerciții de război. Germania simulează un transport de arme spre Rusia. În România, rămâne în drum

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.04.2025 - 19:04
Germania simulează un transport de arme spre Rusia. În Romania, rămâne în drum - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Germania simulează un transport de arme spre Rusia. În Romania, rămâne în drum - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Exerciții de război. Germania simulează un transport de arme spre Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Exerciții de război. Germania simulează un transport de arme spre Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Exerciții de război. Germania simulează un transport de arme spre Rusia. În România, rămâne în drum. Orașul-port Hamburg urmează să găzduiască exerciții militare la scară largă, simulând un atac rusesc asupra țărilor NATO și necesitând desfășurarea rapidă a forțelor către est.

SHARE

Exerciții de război. Germania simulează un transport de arme spre Rusia. În România, rămâne în drum.

Bundeswehr va desfășura exerciții majore la Hamburg în septembrie 2025, concentrate pe desfășurarea rapidă a trupelor aliate în cazul unui potențial război cu Rusia.

Exerciții de război. Germania simulează un transport de arme spre Rusia

Hamburg, ca oraș-port, va juca un rol cheie ca centru logistic pentru mutarea forțelor NATO la granițele de est ale Europei.

Din ianuarie 2025, sistemele German Patriot protejează un aeroport strategic polonez de lângă granița cu Ucraina.

Manevrele, cu numele de cod Red Storm Bravo, vor începe pe 25 septembrie și vor dura trei zile, având loc atât ziua, cât și noaptea.

Exercițiile vor include mișcări militare prin oraș, organizarea asistenței medicale și evacuarea răniților.

Manevre militare cu 800.000 de oameni

Personal militar va fi dislocat în oraș și vor exista și convoaie de vehicule de transport, spitale mobile și elicoptere.

Scenariul presupune că forțele NATO trebuie să fie dislocate rapid din Europa de Vest pe flancul estic, inclusiv în statele baltice și Polonia, spre granițele cu Rusia. 

Hamburg, cu portul său strategic, joacă un rol cheie ca centru logistic. Potrivit unor rapoarte, exercițiile ar putea implica un total de 800.000 de persoane, potrivit  ESSA News.

Ziarul suedez „Expressen” a informat că aliații au fost anunțați că SUA nu vor mai participa la planificarea exercițiilor militare NATO în Europa după 2025.

Cu toate acestea, publicația militară americană „Stars and Stripes” relatează că NATO se pregătește în continuare pentru exerciții militare NATO care implică SUA în acest an și în viitor.

În România, armatele NATO rămân în drum

Între timp, România a raportat întârzieri în reparațiile drumurilor necesare exercițiilor NATO, potrivit European Pravda.

În general, din punct de vedere statistic, România are, la ora actuală, 1.276 km în uz, 661 km în lucru și 748 km în licitare.

În primele 3 luni din 2025, s-a semnat un contract pentru încă 37,9 km și s-au lansat licitații pentru 55,6 km. în 2025 România ar putea ajunge la peste 1.500 kilometri dacă totul merge strună, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. 

Citește și: Trimiterea tancurilor NATO în România, imposibilă. Pe drumurile noastre încape doar T-72 rusesc

Incapacitatea Europei de Est de a asigura desfășurarea rapidă a forțelor ridică îngrijorări serioase cu privire la răspunsul rapid în a descuraja potențialii adversari, în principal Rusia.

Tancurile grele din Uniunea Europeană includ în primul rând modele precum Leopard 2 german, Challenger 2 britanic și Leclerc francez.

Citește și: România: 1.276 km în uz, 748 km în licitare. Câți km se fac în 2025?

Aceste tancuri, cu greutăți care depășesc adesea 60 de tone, sunt proiectate pentru luptă în prima linie, ceea ce înseamnă că și trebuie să ajungă acolo.

Însă, masa lor totală reprezintă o provocare semnificativă pentru rețeaua de transport a UE.

Multe dintre drumurile, podurile și tunelurile din Europa nu au fost proiectate având în vedere vehicule militare atât de grele, iar România, dar și Polonia, are probleme mari în a asigura transportul artileriei grea.

 Pe drumurile României, s-a „evaluat” că pot trece fără probleme doar tancurile T-72 rusești.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te