Exerciții cu arme nucleare rusești la granița Ucrainei. Putin, pregătit de declanșeze apocalipsa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.05.2024 - 09:14
Exerciții cu arme nucleare rusești la granița Ucrainei. Putin, pregătit de declanșeze apocalipsa - Foto: Profimedia images

Exerciții cu arme nucleare rusești la granița Ucrainei. Putin, pregătit de declanșeze apocalipsa. Ministerul rus al Apărării a transmis că a început exerciții care implică arme nucleare tactice la graniță cu Ucraina, ca „răspuns” la declarațiile „provocatoare” ale Occidentului.

SHARE

Exercițiile au fost anunțate de autoritățile ruse în această lună, ca răspuns la remarcile unor înalți oficiali occidentali privind posibilitatea unei „implicări mai profunde” în războiul din Ucraina, cu referire indirectă la declarațiile Franței care ar putea trimite trupe la sol în Ucraina.

Exerciții cu arme nucleare rusești la granița Ucrainei. Putin, pregătit de declanșeze apocalipsa

A fost pentru prima dată când Rusia a anunțat public exerciții care implică arme nucleare tactice, deși forțele sale nucleare strategice organizează în mod regulat exerciții.

Potrivit declarației ministerului, prima etapă a noilor exerciții prevedea "antrenamente practice în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice", inclusiv a rachetelor cu capacitate nucleară Kinzhal și Iskander.

Manevrele au loc în Districtul Militar Sudic, care cuprinde regiunile rusești din sud, inclusiv la granița cu Ucraina, Crimeea, anexată ilegal de la Ucraina în 2014, și patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2022 și pe care le ocupă parțial.

Citește și: Avertismentul lui Putin la adresa Occidentului: „Rusia este pregătită pentru un război nuclear”

Exercițiile au fost anunțate pe 6 mai, Ministerul Apărării afirmând într-o declarație că acestea vor veni ca răspuns la "declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali cu privire la Federația Rusă".

Ce i-a enervat pe ruși?

Anunțul a fost făcut după ce președintele francez Emmanuel Macron a reiterat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, iar ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că forțele de la Kiev vor putea folosi armele britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Kremlinul a catalogat aceste comentarii drept periculoase, sporind tensiunea dintre Rusia și NATO.

Citește și: Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 6 mai că declarația lui Macron și alte remarci ale oficialilor britanici și americani au determinat desfășurarea exercițiilor nucleare, numind comentariile "o nouă rundă de escaladare".

Aceasta survine în contextul în care țările UE au adoptat în mod oficial un plan de utilizare a profiturilor neașteptate din activele băncii centrale rusești înghețate în UE pentru apărarea Ucrainei, a declarat marți guvernul belgian.

Citeşte şi: Rusia, gată să arunce omenirea în haosul nuclear. Putin: 95% din capacitățile nucleare, modernizate

Ce sunt armele nucleare tactice?

Armele nucleare tactice includ bombe aeriene, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și muniții de artilerie și sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă.

Ele sunt mai puțin puternice decât armele strategice - focoase masive care înarmează rachete balistice intercontinentale și sunt destinate să distrugă orașe întregi.

Rusia dispune de aproximativ 2.000 de rachete nucleare tactice care ar avea o putere maximă de 4 ori mai mare (respectiv 50 de kt) decât bomba care a ras de pe fața pământului orașul japonez Hiroshima în Al Doilea Război Mondial, respectiv 15 kt.

Observatorul militar israelian David Sharp consideră că armele nucleare non-strategice pot include toate tipurile de arme nucleare concepute pentru sarcini tactice, cum ar fi spargerea nodurilor de apărare și distrugerea unor mari concentrații de personal și echipamente.

De regulă, armele nucleare fără încărcătură nucleară au limitări în ceea ce privește adâncimea de utilizare și randamentul încărcăturilor. Dar parametrii relevanți ai armelor nucleare strategice pot fi similari. 

„Nu există o distincție clară între armele nucleare strategice și cele non-strategice", explică Pavel Podvig, cercetător la Institutul ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării, potrivit Novaya Europa.

Armele nucleare strategice pot fi clasificate ca o triadă:

- rachete balistice intercontinentale

- rachete lansate de pe submarine și bombardiere cu rază lungă de acțiune

 - toate celelalte arme nucleare sunt incluse condiționat în categoria armelor nucleare non-strategice.

Istoria armelor nucleare non-strategice începe cu primele decenii ale Războiului Rece.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te