Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.03.2024 - 17:57
Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită - Foto: Profimedia Images
Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită - Foto: Profimedia Images

Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită. Administraţia Biden a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică.

SHARE

Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită. Administraţia Biden a fost îngrijorată că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică, în Ucraina, la sfârşitul anului 2022.

SUA au început să se pregătească riguros, pentru un asemenea scenariu, care nu este exclus să reapară, ca posibilitate, au declarat doi oficiali cu rang înalt ai Administraţiei.

Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită

Ceea ce a determinat Administraţia Biden să ajungă la o evaluare atât de surprinzătoare nu a fost un singur indicator, ci o serie de evoluţii, analize şi - aspect crucial - noi informaţii extrem de sensibile.

Teama administraţiei, a spus un oficial de rang înalt al administraţiei, "nu a fost doar ipotetică - s-a bazat şi pe unele informaţii pe care le-am cules".

Planurile de contingenţă au început să fie elaborate la un nivel fără precedent după ce membri de rang înalt ai administraţiei Biden au devenit din ce în ce mai alarmaţi de situaţie.

Citeşte şi: Propagandistul lui Putin, delir total în direct la TV în Rusia: Bucureștiul trebuie atacat nuclear

"Trebuia să planificăm astfel încât să fim în cea mai bună poziţie posibilă în cazul în care acest eveniment - care nu mai este de neconceput - ar fi avut loc", a declarat acelaşi înalt oficial al administraţiei SUA.

Dacă s-ar întâmpla o astfel de lovitură în Ucraina, ar fi primul atac nuclear de când SUA au lansat bombe atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki, cu aproape optzeci de ani în urmă.

Foto: Profimedia Images

"Asta ne arăta conflictul, aşa că am crezut şi cred că este dreptul nostru să ne pregătim cu rigurozitate şi să facem tot ce este posibil pentru a evita ca acest lucru să se întâmple", a spus pentru CNN un alt oficial de rang înalt al Administraţiei, conform News.ro.

Citeşte şi: Rusia, gată să arunce omenirea în haosul nuclear. Putin: 95% din capacitățile nucleare, modernizate

"Nu cred că mulţi dintre noi, când ne-am început activitatea, ne aşteptam să petrecem mult timp pregătindu-ne pentru un scenariu care, în urmă cu câţiva ani, se credea că aparţine unei epoci trecute", a adăugat oficialul.

În această perioadă, de la sfârşitul verii până în toamna anului 2022, Consiliul Naţional de Securitate a convocat o serie de reuniuni pentru a pune la punct planuri de urgenţă "în cazul în care fie exista un indiciu foarte clar că erau pe cale să facă ceva, să atace cu o armă nucleară, fie dacă pur şi simplu o făceau - cum am răspunde, cum am încerca să prevenim sau să descurajăm acest lucru", a spus una dintre sursele CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te