Execuția civililor din Tadamon, Siria, comisă de Securitatea lui Assad, instruită de ruși

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.04.2022 - 15:22
Execuția civililor din Tadamon, Siria, comisă de Securitatea lui Assad, instruită de ruși / Profimedia
Amjad Youssef, care a condus execuțiile din Al-Tadamon/foto: captură video
Amjad Youssef, identificat de investigatori sirieni/foto: facebook

În urmă cu trei ani, unui recrut al Securității lui Assad i s-a dat un laptop în păstrare pentru o vreme, având interdicție să se uite ce conține. Totuși, a deschis un video și s-a îngrozit.

SHARE

Abia acum, acel video a devenit o probă-document al execuțiilor civililor din Siria.

Antrenate de ofițerii sovietici și de la Stasi în anii 1960, agențiile de securitate din Siria au învățat bine „arta” torturii, a execuțiilor sumare, a intimidării opozanților prin crime atroce.

Filmul, publicat de The Guardian, arată execuția extrajudiciară a cel puțin 41 de bărbați din Tadamon, lângă Damasc, comisă de membri ai Unității 227 a Serviciului Militar de Informații al armatei lui Bashar al-Assad.

Video AICI  ATENȚIE: Conține imagini cu puternic impact emoțional.

Citește și: VIDEO Australia ajută Ucraina cu 20 de vehicule militare Bushmaster cu armură anti-tanc

Victimele erau civili reținuți la un punct de control. Criminalii din securitatea lui Assad i-au considerat „potențial susținători ai opoziției față de regim” și i-au executat extrajudiciar. I-au aruncat, unul câte unul, într-o groapă comună, în care se aflau cauciucuri, apoi i-au lichidat prin împușcare și la sfârșit au dat foc, pentru a-și ascunde crimele.

Este prima dovadă a unei execuții extrajudiciare a civililor comisă de regimul Assad. Mii de civili sunt dați „dispăruți” în Siria, probabil că trupurile lor se află în gropi comune ca cea din această filmare-document.

Același „stil” care este văzut acum în Ucraina, în crimele împotriva umanității, crime de război, comise de ruși. Doar aceștia au fost „instructorii” Securității lui Assad.

Videoclipul este povestea unei crime de război, surprinsă în timp real și este datat 16 aprilie 2013.

Tânărul recrut a decis pe loc că acea filmare trebuie văzută de întreaga lume, riscându-și viața pentru a îndeplini acest lucru.

Doi cercetători care au putut vedea filmarea au petrecut ani de zile încercând să-l scoată în siguranță pe tânăr, acesta fiind sursa principală într-o anchetă extraordinară.

Citește și: Președintele Biden propune să înarmeze Ucraina pe banii confiscați de la miliardarii ruși

În același timp, cei doi l-au identificat pe cel care a condus masacrul,  și chiar l-au convins să-și recunoască rolul, printr-un cont alter ego pe facebook care aproba crimele împotriva „insurgenților”, potrivit The Guardian.

Trei ani mai târziu, după o călătorie periculoasă, sursa a ajuns în Europa.

Munca lor a documentat, într-o acțiune fără precedent, crimele comise pe scară largă de către regimul Assad împotriva civililor, crime întotdeauna negate de regimul susținut de Rusia, care a utilizat veto în Consiliul de Securitate al ONU pe rezoluțiile ce condamnau crimele de război din Siria.

Cei doi investigatori, Annsar Shahhoud și prof. Ugur Umit Ungor, de la Centrul pentru Holocaust și Genocid al Universității din Amsterdam, au predat filmările și raportul asupra propriei cercetări, cuprinzând mii de ore de discuții cu principalul coordonator al masacrului și alte interviuri, procurorilor din Olanda, Germania și Franța.

 

Numele ofițerilor de securitate prezenți la locul masacrului, potrivit unor surse siriene, sunt:  Amjad Youssef, născut în 1986, din satul Nabe’ Al-Tayeb, care a condus execuțiile, Najeeb Al-Halabi, născut în 1984 din As-Suwayda, Fadi Saqr „Ahmed” liderul milițiilor shabiha din Al-Tadamon, Saleh Al-Ras Abu Muntajab, Jamal Al-Khatib, Hikmat Ibrahim "Abu Ali Hikmat”.

În februarie, în Germania, a avut loc prima urmărire penală a unui alt ofițer al serviciilor secrete militare siriene, Anwar Raslan, pentru rolul său în uciderea a cel puțin 27 de prizonieri și a torturii a cel puțin 4.000 de persoane. A fost condamnat pentru crime împotriva umanității la închisoare pe viață.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te