EXCLUSIV 1.000.000 tone de cereale și semințe din Ucraina au trecut, în iulie, prin Portul Constanța

DE Remus Cernea | Actualizat: 21.08.2022 - 10:57
Terminalul de cereale al portului Odesa - FOTO: PROFIMEDIA
Terminalul de cereale al portului Odesa - FOTO: PROFIMEDIA

17-18 milioane de tone de grâne de anul trecut și alte 50 de milioane de anul acesta așteaptă să fie exportate din Ucraina.

SHARE

Astfel că ținta lunară de export a țării vecine este de aproximativ 6 milioane de tone, a declarat Roman Slaston (foto jos alături de corespondentul Newsweek), Directorul General al Asociației pentru Afaceri Agricole din Ucraina (Ukrainian Agrarian Business Association) într-o conferință de presă la Centrul Media din Kiev.

După perfectarea acordului de transport dintre Ucraina și Națiunile Unite, Rusia și Turcia de acum o lună, 16 nave au plecat din cele 3 porturi ucrainene de la Marea Neagră cu aproximativ 450.000 de tone de  grâne. Iar alte 5 sunt pregătite de plecare din zona Odesa spre Bosfor.

Exporturi sunt făcute și cu trenuri și camioane, iar costurile de transport ale acestora vor scădea pe măsură ce se va amplifica cel de pe mare. Acum sunt de aproximativ trei ori mai mari decât de obicei.

În exclusivitate pentru Newsweek România, Roman Slaston a declarat că aproximativ 1 milion de tone de grâne ucrainene sunt exportate prin țara noastră ceea ce a face cea mai importantă rută în această perioadă.

Newsweek: Vă rog să ne precizați are sunt cantitățile de grâne ucrainene exportate prin România.

Roman Slaston: România ne-a ajutat foarte mult în privința exportului de grâne. În continuare aproape jumătate dintre acestea se fac prin porturile ucrainene de la Dunăre și cele mai multe dintre acestea ajung în portul Constanța de unde sunt reîncărcate în nave mai mari. Apoi sunt exportate către Africa de Nord, Asia ori alte zone unde se exportă de obicei grânele noastre. Așadar, în privința exporturilor, România este foarte importantă și de mare ajutor pentru fermierii ucraineni.

Citește și: Rusia trimite către țările „prietene” 7.000 de tone de cereale furate din Ucraina

Newsweek: Aveți și o evaluare a cantităților exportate prin România?

Roman Slaston: Spre exemplu, luna trecută am exportat 2.7 milioane de tone de grâne și semințe oleaginoase. Dintre acestea, 1.3 milioane de tone au fost exportate prin porturile de la Dunăre iar cea mai mare parte au trecut prin portul Constanța, probabil cam 80%.

Citește și: VIDEO Milioane de tone de cereale, blocate în porturi ucrainene cucerite de ruși. Mariupol, deminat

O parte din semințele de floarea soarelui au fost transportate pe șosele către România pentru a fi procesate și transformate în ulei care, de asemenea, a fost ulterior exportat. Pentru că în Ucraina avem anumite probleme cu exportarea semințelor de floarea soarelui, iar asta face ca prețul de procesare să fie mai atractiv pentru fermieri pentru a exporta mai întâi în România și de a procesa și revinde de acolo.

Cel puțin un milion de tone de grâne pe lună este volumul pe care România ne ajută să îl exportăm spre piețele străine. Iar pentru luna iulie asta a însemnat cca 40-45% din totalul exporturilor. Procentajul va scădea însă ca urmare a reluării traficului prin porturile noastre de la Marea Neagră. Cu toate acestea, exporturile substanțiale prin România vor continua pentru mult timp, cel puțin un an, poate chiar mai mulți ani.

  Newsweek: Folosiți și porturile de la Marea Baltică?

Roman Slaston: Da, folosim și porturile baltice, îndeosebi prin Polonia transportăm spre câteva porturi precum Gdansk și alte câteva din Letonia și Lituania, de asemenea. De obicei, transportăm grânele pe calea ferată către Polonia, dar desigur că este o problemă cu ecartamentul. Este necesar ca acestea să fie reîncărcate la graniță. Folosim aceste porturi, dar cantitățile sunt mai mici decât cele exportate prin România.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te