Rusia trimite către țările „prietene” 7.000 de tone de cereale furate din Ucraina

DE Daniel Toșa | 30.06.2022 - 11:33
Rusia trimite către țările „prietene” 7.000 de tone de cereale furate din Ucraina/FOTO: profimediaimages.ro

O primă navă încărcată cu 7.000 de tone de cereale, sub protecţia marinei ruse, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, au anunţat joi noile autorităţi locale instalate de Moscova, relatează AFP.

SHARE

'După o pauză de mai multe luni, o primă navă pentru transportul mărfurilor a părăsit portul comercial Berdiansk, 7.000 de tone de cereale pleacă spre ţările prietene', a anunţat pe contul său din Telegram şeful administraţiei proruse din regiune, Evgheni Baliţki. Acesta este fost deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) din partea Partidului Regiunilor (prorus) al ex-preşedintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în iarna lui 2014, după ce a fost înlăturat de la putere de o amplă mişcare de contestare, potrivit media ucrainene.

„Securitatea cargoului este asigurată de nave şi vedete de la baza militară din Novorossiisk a Flotei Rusiei din Marea Neagră”, a adăugat el.

Ucraina acuză de săptămâni bune Rusia că îi fură recoltele de grâne din regiunile ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei pentru a le vinde ilegal unor ţări străine. Moscova neagă orice fel de furt în acest sens.

Citește și: SURSE Modificări de taxe și impozite. Noi accize la alcool și tutun. TVA crește la restaurante

Berdiansk, port la Marea Azov, a fost ocupat fără a fi distrus de armata rusă încă din primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina. Acesta este situat în regiunea Zaporojie, în mare parte ocupată de Rusia, la fel ca regiunea vecină Herson.

Războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei la 24 februarie riscă să provoace o criză alimentară de amploare mondială, Ucraina - un important de exportator internaţional de cerele - nu îşi poate exporta recoltele din porturile pe care încă le mai controlează.

Citește și: Șeful NATO: Aderarea Finlandei și Suediei va fi „extrem de rapidă”, în numai câteva săptămâni

Rușii cer Kievului să demineze porturile ucrainene

Rusia declară că va lăsa să plece navele ucrainene încărcate cu produse alimentare dacă armata ucraineană deminează căile sale maritime.

Kievul refuză de teama că armata rusă va profita de aceasta pentru a lansat un atac asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră, în contextul în care a pierdut deja controlul asupra coastei sale la Marea Azov.

Discuţiile pe această temă desfăşurate sub auspiciile Turciei şi ONU nu au dat niciun rezultat.

Rusia la rândul său nu mai poate să-şi exporte producţia agricolă, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident ca represalii pentru războiul declanşat împotriva Ucrainei.

Moscova a instalat în regiunile Herson şi Zaporojie noi autorităţi denumite „administraţii militare şi civile”, care organizează rusificarea acestor zone.

Acestea spun că pregătesc anexarea teritoriilor respective de către Rusia, după modelul peninsulei ucrainene Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.