Europa strânge trupe pentru a fi trimise în Ucraina. Numărul de solicitanți în Finlanda este cel mai mare din ultimii 20 de ani.
Majoritatea provin din din Uniunea rezerviștilor, care a comunicat că este pregătită să susțină decizia politică a Guvernului cu privire la o posibilă operațiune în Ucraina.
Potrivit sindicatului, sunt mulți rezerviști care s-au angajat să fie pregătiți operațional pentru misiunile de menținere a păcii.
Europa strânge trupe pentru a fi trimise în Ucraina. Finlanda, număr record de soldați
La sfârșitul lunii ianuarie, armata finlandeză a anunțat că peste 3.000 de rezerviști au aplicat pentru a participa la misiuni militare de gestionare a crizelor în 2024, cel mai mare număr din ultimii 20 de ani, potrivit publicației finlandeze Yle, citată de Militarnyi.
Trimiterea de trupe finlandeze pentru a asigura pacea în Ucraina este în discuție, întrucât țara se află încă într-un război la scară largă cu Rusia.
Dacă este o operațiune de menținere a păcii sub auspiciile Națiunilor Unite, Finlanda a stabilit deja procese de participare.
Operațiunea va implica rezerviști voluntari și un număr mic de personal permanent al Forțelor de Apărare.
SUA vrea ca Europa să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina
În prezent, Statele Unite continuă să promoveze activ ideea negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Un punct important al unui astfel de acord ar putea fi desfășurarea forțelor de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean pentru a impune încetarea focului, dar SUA a precizat că Europa trebuie să-și asume o astfel de misiune, fără prezența militarilor americani.
Rusia refuză o astfel de posibilitate, mai ales dacă trupele de menținere a păcii provin din țări memebre NATO.
La începutul lunii ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron a inițiat discuția privind desfășurarea trupelor europene de menținere a păcii în Ucraina.
Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că, având în vedere lungimea liniei frontului, partea ucraineană a estimat că va fi nevoie de 100.000 de militari pentru misiunea de menținere a păcii, iar Kievul a pregătit chiar o hartă pentru aliații săi.
Partenerii Ucrainei au însă în plan trimiterea a 25.000 până la 30.000 de militari în Ucraina, ca parte a acordului de încetare a focului, un număr mai realist.
Trupele de menținere a păcii în Ucraina ar putea escalada conflictul
Declarațiile liderilor occidentali despre posibilitatea desfășurării forțelor de menținere a păcii în Ucraina au stârnit discuții serioase.
Premierul Marii Britanii Keir Starmer a declarat că Londra este pregătită să trimită trupe dacă este necesar pentru a asigura securitatea.
Declarații similare fuseseră făcute anterior de Franța. Cu toate acestea, Emmanuel Macron a clarificat recent că nu se referea la trupe terestre.
Alte țări europene consideră aceste discuții premature, deși SUA așteaptă să i se prezinte o soluție care să rezolve cerințele de securitate ale Ucrainei și ale Europei.
Utilitatea forțelor de menținere a păcii este unul extrem de controversat, având în vedere istoricul unor astfel de misiuni.
În 1948, în urma adoptării Rezoluției 50 a Consiliului de Securitate al ONU, a fost înființată misiunea Organizației Națiunilor Unite de Supraveghere a Armistițiului (UNTSO). Acesta a constat din observatori militari însărcinați cu monitorizarea încetării focului în Orientul Mijlociu.
Misiunile moderne de menținere a păcii pot funcționa nu numai sub ONU, ci și sub alte organizații (NATO, UE sau Uniunea Africană) sau pot fi stabilite în cadrul unor coaliții de state individuale.
Rusia nu poate fi oprită de trupe de menținere a păcii. Georgia e un exemplu
Un principiu indiscutabil al misiunilor de menținere a păcii este prezența unui mandat internațional. Altminteri, o astfel de implicare poate fi percepută ca o interferență directă în conflict, iar Rusia a amenințat Europa că va considera aceste trupe o „țintă legitimă”.
Citește și: Germania transportă forțe armate ale NATO în Europa în caz de război. Rusia, gata să le distrugă
Că Rusia nu respectă mandatul trupelor de menținere a păcii o dovedește exemplul Georgiei.
După conflictul din Abhazia, a fost desfășurată Misiunea de observare a Națiunilor Unite în Georgia (UNOMIG) pentru a monitoriza respectarea încetării focului.
Citește și: Rusia își va anunța, peste câteva zile, victoria asupra Ucrainei. Imediat va declanșa un nou război
În 2008, Rusia a lansat un război împotriva Georgiei, a recunoscut „independența” Abhaziei și Osetiei de Sud și, ulterior, a blocat prelungirea mandatului UNOMIG în Consiliul de Securitate al ONU.
Concluzia: dacă o parte în conflict deține drept de veto în organizațiile internaționale, o misiune de menținere a păcii nu va fi autorizată.