Europa investește 1.000.000.0000 € în inovații militare în lupte terestre, spațiale și navale.
Comisia Europeană a alocat peste 1 miliard de euro pentru cercetare și dezvoltare în colaborare în domeniul apărării în cadrul Fondului European de Apărare (EDF).
Apelurile de propuneri se vor deschide la mijlocul lunii februarie și vor fi trimise până la 16 octombrie.
Europa investește 1.000.000.0000 € în inovații militare în lupte terestre, spațiale și navale
Inițiativa se concentrează pe sprijinirea industriilor emergente în dezvoltarea capacităților de luptă la sol și de protecție a forțelor.
Programul EDF promovează nouă cereri competitive de propuneri, care acoperă 31 de subiecte, inclusiv fonduri pentru instrumente de interacțiune om-AI, chipset-uri pentru aplicații de apărare și tehnologie de adâncime.
Un buget de 100 de milioane de euro (acoperă domenii critice, cum ar fi lupta terestră, spațială, aeriană și navală, precum și reziliența energetică și tranziția ecologică.
În plus, peste 40 de milioane de euro (40,9 milioane de dolari) în finanțare UE sunt dedicate cercetării și dezvoltării în domeniul securității cibernetice, luptei navale și războiului subacvatic.
FED este instrumentul Comisiei Europene pentru sprijinirea cercetării și dezvoltării în colaborare în domeniul apărării.
Citește și: Rusia vrea refacerea URSS: Să revenim la sistemul internațional stabilit în 1945. România în pericol
Prin recenta inițiativă, Comisia a alocat 5,4 miliarde de euro de când EDF a intrat în vigoare în mai 2021.
Un buget total de 7,3 miliarde de euro va acoperi EDF până în 2027.
EDF acordă prioritate inițiativelor care îmbunătățesc interoperabilitatea și tehnologiile și echipamentele avansate de apărare, încurajând proiectele transfrontaliere ale start-up-urilor și ale întreprinderilor mici și mijlocii.
Citește și: Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze
Deși nu înlocuiește eforturile naționale, încurajează cooperarea între companii de toate dimensiunile și organizațiile de cercetare din statele membre UE și Norvegia, potrivit The Defense Post.
În plus, entitățile ucrainene pot aplica pentru asistență pentru accelerare în calitate de participanți terți pentru prima dată în acest an.