Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.02.2025 - 07:42
Iranul dezvoltă în secret rachete nucleare ce pot lovi Europa - Foto: X/@front_ukrainian (imagiine cu caracter ilustrativ)
Iranul dezvoltă în secret rachete nucleare ce pot lovi Europa - Foto: X/@front_ukrainian (imagiine cu caracter ilustrativ)

Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze. Iranul dezvoltă rachete nucleare cu o rază de acțiune de 3.000 km, pe baza proiectelor transmise regimului islamic de Coreea de Nord.

SHARE

Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze.

Rachetele cu rază de acțiune de 3.000 km ar permite Iranului să lanseze lovituri nucleare adânc în Europa de pe teritoriul său - până la Grecia și ținte regionale precum Israelul, inamicul principal al Teheranului.

Sistemul defensiv Aegis Ashore, cum este și cel de la Deveselu, România, ca parte a sistemului NATO de apărare antirachetă, vizează tocmai contracararea ameninţărilor de rachete balistice lansate din Iran.

Iranul dezvoltă rachete nucleare ce pot lovi Europa. Scutul de la Deveselu, făcut să le intercepteze

Sistemul este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor.  Interceptorii care sunt acum în dotarea Scutului de la Deveselu au o rază de acțiune de 2.500 de kilometri.

Consiliul Național de Rezistență al Iranului (NCRI), care a expus anterior detalii despre instalațiile secrete de îmbogățire a uraniului din Teheran, a împărtășit informații despre modul în care Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) își extinde programele de arme.

NCRI dezvăluie că există două locații, camuflate ca instalații de lansare a sateliților de comunicații, folosite pentru a grăbi producția de focoase nucleare, potrivit The Telegraph.

Ambele se află sub controlul Organizației pentru Cercetare Avansată în Apărare (SPND), departamentul de arme nucleare al regimului de la Teheran.

Primul, cunoscut ca baza de rachete Shahrud, la aproximativ 35 km de orașul cu același nume, găzduiește experți SPND și IRGC Aerospace Force care lucrează la producerea unui focos nuclear capabil să fie montat pe o rachetă Ghaem-100, alimentată cu combustibil solid, cu o autonomie de 3.000 km.

Au avut loc cel puțin trei lansări de succes ale rachetei, despre care NCRI spune că „îmbunătățește capacitatea regimului de a desfășura arme nucleare”.

De asemenea, IRGC a anunțat planuri de a testa rachete Ghaem-105 mai avansate în lunile următoare.

Testele anterioare la fața locului au fost efectuate ca lansări de sateliți, deoarece rachetele au fost descrise drept „purtători de sateliți” pentru a ascunde presupusul program de rachete nucleare al regimului, spune NCRI.

Imaginile din satelit arată o platformă mare de beton de pe care vehiculele de lansare mobile pot trage rachetele.

În apropiere, există grupuri de clădiri în scopuri de cercetare.

Un al doilea loc, situat la 70 km sud-est de orașul Semnan, este folosit pentru a dezvolta rachete Simorgh, o armă bazată pe modele nord-coreene.

Design-urile sunt similare cu UNHA-1 nord-coreean, o rachetă de 18 metri înălțime, despre care Phenianul spune că este o rachetă consumabilă pentru transportul de echipamente în spațiu.

Citește și: Ungaria și Bulgaria, apărate de scutul de la Deveselu. Rachetele lansate de România “bat” 2.500 km

Porțiuni semnificative ale bazei se află în subteran pentru a nu fi monitorizată de sateliții de informații ce captează imagini ale zonei.

Trump către Iran: „Dacă mă asasinați, veți fi șterși de pe fața pământului. Am lăsat ordine precise”

Cu o oră înainte de întâlnirea de marți, de la Casa Albă, dintre președintele american și premierul israelian Benjamin Netanyahu, Donald Trump a semnat un memorandum prezidențial prin care reimpune o politică dură asupra Iranului, menită să blocheze țara să obțină arme nucleare și să-și limiteze exporturile de petrol.

Vorbind la Biroul Oval de la Casa Albă, Trump a spus că Iranul nu poate avea o armă nucleară și că SUA au dreptul de a bloca vânzarea petrolului iranian către alte națiuni.

Citește și: „Scutul de la Deveselu”, element-cheie într-un război Iran-Israel-SUA. Rusia, alături de Teheran

Trump a spus că Iranul este prea aproape de o armă nucleară și a avertizat că dacă Teheranul decide să-l asasineze ca răspuns la măsurile luate, Iranul va fi „șters” de pe suprafața pământului. El a spus că a lăsat „instrucțiuni” să se facă acest lucru dacă Teheranul reușește să-l asasineze, potrivit YNetNews.

Președintele SUA a fost întrebat dacă intenționează să dea undă verde Israelului pentru a ataca instalațiile nucleare ale Iranului. 

„Mi-ar plăcea să am o relație bună cu Iranul, dar ei nu trebuie să aibă arme nucleare. Va fi foarte greu dacă vor insista asupra asta. Mulți oameni la cele mai înalte niveluri din Iran nu vor arme nucleare".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te