Eurodeputatul Carles Puigdemont consideră că este persecutat politic, după ce a rămas fără imunitate

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 09.03.2021 - 16:42
Carles Puigdemont consideră că este persecutat politic/FOTO: Facebook

Eurodeputatul separatist catalan Carles Puigdemont susține că este persecutat politic, după ce Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii sale şi a altor doi europarlamentari catalani urmăriţi în justiţie de autorităţile spaniole.

SHARE

„Este o zi tristă pentru Parlamentul European. Noi ne-am pierdut imunitatea, dar Parlamentul European a pierdut chiar mai mult decât asta, drept rezultat şi-a pierdut democraţia europeană'', a declarat fostul lider catalan într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Soluţia la disputa din Catalonia nu va fi găsită ''prin predarea noastră în mâinile justiţiei spaniole'', a continuat el.

Citește și: Kovesi, îngrijorată că Italia nu a început încă procesul de numire a procurorilor delegați europeni

De partea sa, Madridul a apreciat că votul eurodeputaţilor este tocmai dovada că ''problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, ele nu se soluţionează în Europa''.

Eurodeputatul catalan susține că este persecutat politic

În afară de Carles Puigdemont, au mai rămas fără imunitate şi doi foşti membri ai guvernului regional catalan, Toni Comin şi Clara Ponsati.

Autoexilaţi în Belgia, Puigdemont şi Comin au devenit membri ai Parlamentului European în iunie 2019, în timp ce Ponsati, care se află în Scoţia, şi-a preluat oficial mandatul în ianuarie 2020, aminteşte Reuters.

Citește și: EXCLUSIV În România au fost confirmate 345 de cazuri de COVID cu tulpina britanică. 29 sunt copii

Votul de marţi din PE nu înseamnă că cei trei îşi pierd calitatea de eurodeputaţi, nici că vor fi extrădaţi automat în Spania, ci se traduce prin reactivarea mandatelor europene de arestare blocate anul trecut în momentul în care Puigdemont, Comin şi Ponsati şi-au preluat mandatele.

În 2019, mai mulţi lideri separatişti catalani au fost acuzaţi în Spania de aceeaşi infracţiune - tentativă de secesiune - şi au primit condamnări de până la 13 ani de închisoare, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.