Amiralii pensionari s-au arătat îngrijorați de ușurința cu care președintele Recep Tayyip Erdogan modifică legile țării, suspectându-l că intenționează să distrugă fundamentele seculare ale statului turc.
Amiralii, acuzați de „complot de lovitură de stat”
În schimb, autoritățile i-au acuzat de un „complot de lovitură de stat”, scrie Kommersant.
Erdogan a precizat că este greșit să se lege proiectul Canalului Istanbul de Convenția de la Montreux.
„Nu avem nicio intenție de a ne retrage din Convenția de la Montreux", a subliniat el.
Președintele turc a anunțat planurile de construire a Canalului Istanbul în 2011. Se așteaptă ca 160-185 de nave să treacă zilnic pe acesta, comparativ cu 118-125 de nave care călătoresc prin Strâmtoarea Bosfor.
Experții consideră că teritoriul Turciei nu face obiectul convenției, care se aplică numai strâmtorilor (Bosfor, Dardanele și Marea Marmara). Drept urmare, Turcia are dreptul să construiască orice fel de canale pe terenul său, cu condiția ca nu încalcă principiile convenției.
Citește și
Preşedintele Erdogan anunță începerea construcţiei „Canalului Istanbul”, alternativa la Bosfor
Proiectul „Canal Istanbul”, contestat de peste o sută de amirali turci. Erdogan: Vor răspunde!
Obiectivul proiectului canalului este pur financiar. Dacă se constată că noul canal intră sub incidența Convenției de la Montreux, Turcia se poate confrunta cu dificultăți în obținerea de venituri. Conform convenției, toate navele se bucură de libertatea de trecere prin strâmtoare fără nicio plată. În consecință, Turcia va fi dezavantajată dacă Convenția se aplică noului canal.
Foști ofițeri superiori ai Marinei au fost reținuți pentru o declarație făcută despre accesul maritim la Marea Neagră.
Autoritățile au arestat zece amirali pensionari care au semnat declarația prin care se afirmă importanța Convenției de la Montreux, menită să prevină militarizarea Mării Negre.
4 amirali, pe „lista neagră” a lui Erdogan
Agenția de știri Anadolu, de stat, a raportat că cei zece amirali pensionari au fost reținuți în cadrul unei anchete lansate de procurorul șef al Ankarei. Alți patru au fost chemați să se prezinte autorităților în următoarele câteva zile.
Cele 14 persoane sunt suspectate că „au organizat declarația”.
Amiralii reținuți includeau unii dintre cei mai cunoscuți comandanți de nave ai țării. Printre acestea se numără și Cem Gurdeniz, uneori descris ca tatăl doctrinei maritime „Patria albastră” a Turciei. Doctrina susține că Turcia are dreptul de a extinde în mod substanțial frontierele maritime, inclusiv în apele din jurul unor insule grecești.
Purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalin, a subliniat că declarația prezintă caracteristicile tipice ale unui complot militar pentru răsturnarea Guvernului, amintind de lovitura de stat eșuată din 2016.
„Un grup de militari retrași se plasează într-o poziție de râs și mizerabilă cu declarația lor care evocă perioada loviturii de stat militare", a spus el.