Erdogan „cântă” pe partitura lui Putin: ''Europa culege ceea ce a semănat” în criza energetică

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.09.2022 - 14:52
Erdogan l-a vizitat pe Putin în august la Soci. / Foto: Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus criza energetică din Europa pe seama sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, reluând practic argumentele omologului său de la Kremlin, Vladimir Putin.

SHARE

''Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut - fie că ne place sau nu - să spună: 'Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta''', a afirmat preşedintele turc, în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

„Putin utilizează toate mijloacele şi armele de care dispune, în primul rând gazele naturale. Nu ne dorim, dar cred că Europa va avea probleme serioase la iarnă”, a adăugat Erdogan, afirmând că Turcia nu se va confrunta cu „astfel de probleme”.

Kremlinul a declarat că Occidentul este cel responsabil de oprirea livrărilor de gaze ruseşti spre Germania prin gazoductul strategic Nord Stream, susţinând că sancţiunile care au fost impuse Rusiei împiedică efectuarea lucrărilor de întreţinere la infrastructura de gaze, relatează Agerpres, citând AFP.

Citește și: 4.200.000 de gospodării în România abia își permit să bage în priză un frigider și să aprindă un bec

„Problemele de livrare au apărut din cauza sancţiunilor impuse de statele occidentale. Nu există alt motiv pentru aceste probleme”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care încă acum câteva săptămâni nu înceta să asigure că Rusia este 'un furnizor de încredere' şi că nici măcar în perioada Războiului Rece, URSS nu a oprit livrarea de gaze în Occident, conform media ruse.

Uniunea Europeană a decis instituirea unui embargo gradual la importurile sale de petrol şi produse petroliere ruseşti. Ea a pus capăt achiziţionării de cărbune din Rusia, dar gazele ruseşti, de care este foarte dependentă, nu sunt vizate deocamdată.

Turcia are relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul.

Erdogan a anunţat la începutul lunii august un acord privind plata parţială în ruble pentru livrările de gaze ruseşti către Turcia.

Citește și: Erdogan amenință Grecia: „Atena să-şi vină în simţiri, altfel putem coborî acolo pe neașteptate”

Potrivit analiştilor, acordul ar urma să permită Rusiei să continue să livreze Turciei hidrocarburi prin gazoductul TurkStream pe sub Marea Neagră.

În 2021, Turcia a importat din Rusia circa un sfert din cantitatea de ţiţei necesară şi 45% din achiziţiile de gaze naturale.

La 24 februarie, Kremlinul a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina, primul act de agresiune de acest gen împotriva unui stat suveran în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. UE şi SUA, precum şi alte state occidentale au instituit sancţiuni severe împotriva Rusiei. 

Rusia acuză SUA că se află în spatele crizei gazului din Europa

Ministerul rus de Externe a acuzat SUA că au alimentat criza gazului din Europa împingându-i pe liderii europeni spre pasul "sinucigaş" de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova, potrivit Reuters.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a gazului din istorie, cu preţuri la energie tot mai mari şi cu importatori germani care discută inclusiv o posibilă raţionalizare în cea mai mare economie a UE după reducerea fluxurilor de gaz din Rusia spre Occident.

Întrebată ce ar trebui să se întâmple pentru ca gazoductul Nord Stream 1 să înceapă să livreze din nou gaz, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat pentru Reuters: "Ascultaţi, îmi puneţi întrebări la care până şi copiii ştiu răspunsul: cei care au început asta trebuie să o şi termine".

Ea a mai spus că SUA încearcă de mult timp să întrerupă legăturile energetice dintre Rusia şi marile puteri europene ca Germania, chiar dacă Moscova a fost un furnizor de energie de încredere încă din perioada sovietică.

"Dominaţia Washingtonului a prevalat", a declarat Zaharova pentru Reuters în marja Forumului Economic Estic de la Vladivostok. "Au fost aduse la putere în Uniunea Europeană forţe politice care joacă rolul de agenţi provocatori", a adăugat ea. "Este absolut sinucigaş, dar se pare că ei trebuie să treacă prin asta", a mai spus purtătoarea de cuvânt.

SUA şi UE au acuzat Rusia de şantaj energetic după ce Moscova a redus livrările de gaz către clienţii europeni. Rusia a spus că au apărut probleme tehnice cu staţia de comprimare a cărei reparare este împiedicată de sancţiuni.

Kremlinul susţine că Occidentul a declanşat criza energetică impunând cele mai dure sancţiuni din istoria modernă, o măsură despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că echivalează cu o declaraţie de război economic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te