Enigma râului care fierbe: E letal pentru orice vietate. Apa atinge temperaturi extreme

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.10.2023 - 21:25
Enigma râului care fierbe: E letal pentru orice vietate. Apa atinge temperaturi extreme - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ
Enigma râului care fierbe: E letal pentru orice vietate. Apa atinge temperaturi extreme - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Râul care fierbe e letal pentru orice vietate. Aici apa atinge temperaturi extreme, iar animalele care cad în ea sunt ucise pe loc.

SHARE

Prin inima junglei amazoniene din Peru, vegetația luxuriantă este brăzdată de un curs de apă misterios, Râul care Fierbe, ale cărui origini nu au fost încă studiate în amănunt. 

Enigma râului care fierbe: E letal pentru orice vietate

Temperatura apei acestui râu este atât de ridicată, încât în unele zone atinge punctul de fierbere. De aceea, animalele care cad în ea sunt ucise pe loc.

Râul are o lungime de aproape 6,4 kilometri, lățimea de 24 de metri și adâncimea maximă de 5 metri. Fără să exagerăm, am putea spune că este cea mai mare „supă” naturală din lume.

În cele mai multe zone, temperatura apei este de 91 de grade Celsius, iar oamenii de știință nu știu cu siguranță de ce. De obicei, apele fierbinți se află în apropierea vulcanilor, dar în zonă nu există niciun vulcan pe o rază de 700 de kilometri.

Citește și: Enigma cetății Argedava, capitala lui Burebista: Aici s-au descoperit schelte de uriași de 5 metri

Așa-numitul Râu care Fierbe este considerat vedeta unui grup neobișnuit de trei râuri non-vulcanice din zonă. Pe lângă Râul care Fierbe, în zonă mai curg Râul Sărat (o apă termală sărată) și Râul Fierbinte (un râu cu apă termală).

De-a lungul cursului, există și câteva cascade termale, dintre care cea mai impresionantă are o înălțime de 6 metri. De pe culmea cascadei, apa se prăbușește într-o baltă mare, cu apă fierbinte.

Faptul că aceste ape fierbinți nu au origini vulcanice îi intrigă pe cercetători. De aceea, au implementat un program de cercetare denumit Proiectul Râul care Fierbe.

Cercetarea este coordonată de geologul Andres Ruzo, cel care a descoperit râul. Potrivit acestuia, în unele zone, apa este atât de fierbinte, încât animalele care au căzut în ea au fost fierte pe loc.

„Animalele căzute în râu încearcă să iasă, dar degeaba. În lupta cu apa, primii afectați sunt ochii, care fierb foarte repede. Animalele se zbat să iasă din râu, dar obosesc și, în cele din urmă, apa fierbinte le intră în gură și fierb pe dinăuntru”, a spus Ruzo.

Spencer Wells și Jonathan Eisen, alți doi oameni de știință preocupați de râul fierbinte, au descoperit că unele micro-organisme, dintre care câteva necunoscute, sunt capabile să reziste foarte bine la căldura din acel loc, potrivit digi24.ro

Una dintre teoriile avansate de cercetători este că apa clocotită din subteran pătrunde prin falii și, după ce se combină cu apa râului, se formează un sistem geotermal unic în lume.

O expediție pornită pe baza unui zvon

Ruzo este doctorand în geofizică la Universitatea Metodistă de Sud din Dallas, Texas. El a auzit pentru prima dată de existența râului de la bunicul său, cu mulți ani în urmă.

Apoi, tatăl său i-a povestit că, în expedițiile lor, conchistadorii spanioli au dat peste un râu înspăimântător care fierbea. Ruzo a luat istoria ca pe o poveste și a dat-o uitării o vreme.

Citește și: Enigma peșterii unde apa picură cu susul în jos și telefoanele mobile se strică. Ce ascunde

Dar, mai târziu, râul a reapărut într-o conversație. Mătușa lui Ruzo pretindea că văzuse râul și chiar că înotase în el. Dorind să afle dacă râul există cu adevărat, în 2011 Ruzo a pornit într-o drumeție, îndrumat de mătușa lui.

A mers prin junglă către locul unde ar fi trebuit să se afle cursul de apă și a fost uimit să descopere că exista cu adevărat.

„Trăim vremuri în care totul pare cartografiat, măsurat și înțeles. Acest râu este o provocare pentru ceea ce credem că știm”, a spus Ruzo la o conferință TED.

Râul care Fierbe, înconjurat de legende și superstiții

După descoperirea râului, Ruzo a lansat Proiectul Râul care Fierbe. Scopul acestuia este de a cerceta și a proteja cursul de apă și zona înconjurătoare. Studii preliminare au arătat că în jungla din jurul apei se găsesc faună și floră de o mare varietate.

„Râul m-a obligat să pun sub semnul întrebării linia de demarcație dintre cunoscut și necunoscut, antic și modern, științific și spiritual. Râul ne face să ne dăm seama că există încă locuri minunate care așteaptă să fie descoperite”, a mai spus Ruzo.

Citește și: Legenda hotelului Cișmigiu, locul care bagă spaima în oameni. Aici se aud țipete puternice

Râul care Fierbe este înconjurat de multe mituri și legende, de spiritualitate și misticism. Această apă curgătoare este considerată sacră de către comunitatea locală.

De-a lungul lui trăiesc și două comunități de vindecători, Santuario Huistin și Mayantuyacu. Șamanii acestor comunități cred că râul este un loc sacru, cu puteri vindecătoare.

De aceea, șamanii vizitează râul pentru a intra în comuniune cu spiritele și pentru a afla mai multe despre forța lui de vindecare, potrivit incredibilia.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te