Emmanuel Macron, primit cu căldură în China, Ursula von der Leyen are parte de o primire dificilă

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.04.2023 - 20:18
Emmanuel Macron, Xi Jinping şi Ursula von der Leyen, la Beijing - Foto: Profimedia Images

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit cu căldură în China, în timp ce preşedintele Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, are parte de o primire mult mai dificilă la Beijing. Salve de tun lângă Piaţa Tiananmen, din centrul capitalei.

SHARE

În fața Marii Săli a Poporului, cu steaguri roșii, de la marginea Pieței Tiananmen, garda de onoare a tras 21 de salve de tun, în semn de salut, în timp ce o fanfară a interpretat imnurile naționale ale celor două țări.

Macron, primit cu căldură în China

Xi Jinping i-a făcut o primire în forță lui Emmanuel Macron. Legăturile bilaterale cu Franța sunt caracterizate de o "dinamică pozitivă și constantă", a spus Xi.

Și asta în vremuri în care lumea trece prin schimbări profunde. Din punctul de vedere al Chinei, printre acestea se numără în primul rând relația tot mai deteriorată cu America, războiul din Ucraina și chestiunea Taiwanului.

Și din ce în ce mai mult și relațiile comerciale cu UE , care se apropie din ce în ce mai mult de americani, conform Frankfurter Algemeine Zeitung.

Citeşte şi: Macron: „China poate juca un „rol major” în războiul din Ucraina datorită relației strânse cu Rusia”

Președintele Franței nu dorește să izoleze China, ci pune accentul pe cooperare, potrivit unui studiu al Universității de Studii Externe din Beijing.

Pentru China, Franța este o țară care va contribui la evitarea unei noi americanizări a Europei. Și astfel Xi laudă Beijingul și Parisul, ca fiind "avocați fermi ai unei multipolarizări a lumii".

Prin care Xi înțelege de obicei o reducere a dominației americane. În timp ce vizitatorii europeni vin la Beijing în aceste zile, nici un vizitator american de rang înalt nu a venit în China, de când un balon spion chinezesc a fost lansat deasupra Americii.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen: „Europa nu va accepta niciodată ca Rusia să îi ameninţe securitatea”

În plus, campania lui Xi pentru multipolaritate înseamnă și o reducere a influenței UE. Macron vrea ca Europa să vorbească "cu o singură voce".

Macron a invitat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să vină cu el la Beijing, pentru a vorbi "cu o singură voce". Contrar așteptărilor inițiale, von der Leyen nu a călătorit cu avionul prezidențial francez.

Ea a aterizat la Beijing cu un zbor de linie al companiei Emirates. Acolo, Macron a avansat pentru prima dată căutarea unei soluții la războiul din Ucraina.

Cooperare a la Macron

"Știu că mă pot baza pe dumneavoastră pentru a-i readuce pe toți la masa negocierilor", i-a spus Macron lui Xi. Președintele francez crede în cooperarea cu China, nu doar în rezolvarea beligerantă.

Macron subliniază sprijinul proclamat de Beijing pentru Carta ONU, care cere respectarea integrității teritoriale a unui stat. Xi a răspuns că China face apel la "reținere și bun simț, împreună cu Franța".

Xi ţine linia anterioară

Civilii trebuie să fie protejați, "armele nucleare nu trebuie să fie folosite și războiul nuclear trebuie să fie prevenit".

Xi menține poziția chineză anterioară. În prezența lui Macron, el s-a pronunțat "pentru promovarea discuțiilor de pace și a unei soluții politice". 

"Cât mai curând posibil", potrivit unei transcrieri a Ministerului de Externe de la Beijing. Dar ținând cont și de "interesele legitime de securitate ale tuturor părților".

Acest lucru se referă probabil la interesele de securitate ale Rusiei, în special. În acest fel, Xi îi arată de asemenea lui Macron că se ține de politica sa anterioară, privind Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te