Elon Musk amenință Ucraina. „Vom opri semnalul Starlink. Vrem mineralele voastre acum!”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.02.2025 - 09:50
Elon Musk amenință Ucraina. „Vom opri semnalul Starlink. Vrem mineralele voastre acum!” - Foto: Profimedia images
Elon Musk amenință Ucraina. „Vom opri semnalul Starlink. Vrem mineralele voastre acum!” - Foto: Profimedia images

Elon Musk amenință Ucraina. Miliardarul Elon Musk amenință să oprească semnalul și înternetul furnizat de sateliții Starlink, esențiale pentru armata ucraineană, dacă Kievul nu semnează acordul privind mineralele rare din pământurile ucrainene.

SHARE

Statele Unite au amenințat că vor întrerupe accesul Ucrainei la terminalele de internet prin satelit Starlink dacă Kievul nu va ajunge la un acord cu SUA privind resursele sale de minerale rare, relatează Reuters, citat de Kiev Independent.

Oficialii americani și ucraineni negociază termenii unui acord revizuit privind resursele minerale, după ce președintele Volodimir Zelenski a refuzat să semneze o propunere inițială.

Elon Musk amenință Ucraina. „Vom opri semnalul Starlink. Vrem mineralele voastre acum!”

Președintele american Donald Trump a declarat anterior, pe 21 februarie, că părțile sunt „destul de aproape” de un acord.

Negociatorii americani au avertizat că Ucraina va pierde accesul la terminalele Starlink, deținute de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk, dacă Kievul nu semnează acordul, au declarat surse pentru Reuters.

Terminalele de internet Starlink au jucat un rol crucial în securizarea comunicațiilor în timpul războiului din Ucraina.

Elon Musk - Sursa foto: Profimedia images

Anul trecut, Ucraina a declarat că aproximativ 42 000 de terminale erau în funcțiune în armată, spitale, întreprinderi și organizații de ajutor.

Citește și: Trump, gata să pună mâna pe mineralele Ucrainei. Zelenski: „Sper într-un rezultat echitabil”

Washingtonul a evocat pentru prima dată perspectiva întreruperii serviciului Starlink după ce Zelenski a respins acordul prezentat de secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pe 12 februarie, au declarat surse pentru agenția Reuters.

SUA vor 50% din resursele naturale ale Ucrainei. Putin vrea teritorii

Se pare că acordul viza o participație de 50% în resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv minerale critice, petrol și gaze, fără a oferi Ucrainei garanții concrete de securitate.

Amenințarea Starlink a apărut din nou în discuțiile cu trimisul special al SUA, Keith Kellogg, care s-a întâlnit cu Zelenski și cu alți oficiali ucraineni la Kiev pe 20 februarie.

O sursă a declarat pentru Reuters că pierderea accesului la Starlink ar fi devastatoare pentru Ucraina.
„Ucraina funcționează pe baza Starlink. O consideră steaua lor polară”, a declarat sursa.

Citește și: FT și BILD: Europa în criză. Trump ar putea lăsa România și flancul estic NATO pradă Rusiei

Donald Trump și JD Vance - Sursa foto: Profimedia images

Pierderea Starlink, o lovitură grea pentru Ucraina 

„Pierderea Starlink ... ar fi o lovitură masivă pentru Ucraina și soldații săi”, a mai spus sursa.

SpaceX a început să furnizeze terminale Starlink Ucrainei la scurt timp după invazia la scară largă, oferind Kievului un avantaj crucial în materie de comunicații pe câmpul de luptă. De atunci, însă, Musk a devenit din ce în ce mai vocal în a critica Ucraina.

Musk, pe care Trump l-a însărcinat să elimine „frauda” și „risipa” din bugetul guvernamental, a cerut închiderea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), o organizație care furnizează ajutor umanitar vital Ucrainei.

Starlink - Sursa foto: Profimedia images

De asemenea, el a amplificat dezinformarea rusă și l-a ironizat pe Zelenski pentru că a numit Ucraina o țară independentă.

Trump, despre Zelenski: „Nu este important pentru negocierile de pace cu Rusia”

Trump a început, de asemenea, să îl atace pe Zelenski după ce acesta a refuzat să semneze acordul privind mineralele. El a pus la îndoială legitimitatea lui Zelenski ca președinte și a susținut că acesta nu este important pentru negocierile de pace cu Rusia.

La începutul lunii februarie, Trump a declarat că dorește să încheie un acord cu Ucraina care să implice accesul la minerale de pământuri rare în schimbul continuării ajutorului din partea SUA.

Ulterior, Trump a afirmat că Kievul a „fost de acord, în esență”, cu un acord de 500 de miliarde de dolari privind resursele.

Conținutul acordului revizuit aflat în prezent în discuție nu a fost dezvăluit. Trump a afirmat la 21 februarie că Ucraina a fost „foarte mulțumită” de acord și că SUA „își vor primi banii înapoi”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te