Economia lui Putin, îngenuncheată de inflație. Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda la 21%

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.10.2024 - 10:30
Economia lui Putin, îngenunchiată de inflație. Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda la 21% - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Economia lui Putin, îngenunchiată de inflație. Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda la 21% - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Economia lui Putin, îngenuncheată de inflație. Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de referință la 21%, din cauza creşterii preţurilor de consum.

SHARE

Banca centrală a Rusiei a majorat vineri rata dobânzii de referinţă cu 2 puncte procentuale, aceasta ajungând la 21%, invocând creşteri ale preţurilor de consum considerabil peste prognoza sa şi avertizând asupra riscurilor ridicate de inflaţie pe termen mediu, transmite News.ro, citând Reuters.

Dobânda cheie abia fusese ridicată cu 100 de puncte de bază, la 19%, în septembrie.

Citește și: BRICS vizează o nouă ordine mondială: Solicitări pentru pace în Gaza, un sistem financiar alternativ

Economia lui Putin, îngenuncheată de inflație. Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda la 21%

Decizia depăşeşte aşteptările analiştilor, care anticipau o creştere de 100 de puncte de bază, şi aduce dobânda de referinţă a instituţiei la cel mai înalt nivel din februarie 2003, potrivit Reuters.

Aceasta a fost ultima dată la niveluri similare în februarie 2022, când factorii de decizie ai Rusiei au ridicat-o la 20% pentru a calma pieţele locale la câteva zile după invazia Moscovei în Ucraina.

Banca a adoptat un ton dur în ceea ce priveşte măsurile viitoare de politică monetară.

Într-o informare ulterioară deciziei, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că consiliul de administraţie a luat în considerare creşterea dobânzii de referinţă peste 21% şi lasă deschisă posibilitatea unor majorări suplimentare la următoarea întâlnire din decembrie, potrivit unor declaraţii preluate de agenţia de presă Tass.

Citește și: Disperarea lui Putin atinge noi limite. Rusia ar putea pregăti arme biologice, variola și Ebola

Banca a notat că inflaţia anuală ajustată sezonier a atins o medie de 9,8% în septembrie, faţă de 7,5% în august. Aceasta anticipează că inflaţia va fi în intervalul de 8,0-8,5% până la sfârşitul anului 2024 — mult peste prognoza din iulie de aproximativ 6,5-7,0%.

”Pe termen mediu, echilibrul riscurilor inflaţioniste este încă semnificativ înclinat în sus,” a declarat banca într-un comunicat.

”Riscurile cheie sunt asociate cu aşteptările inflaţioniste ridicate persistent şi cu deviaţia ascendentă a economiei ruse de la un parcurs de creştere echilibrat, precum şi cu deteriorarea condiţiilor de comerţ exterior.”

Banca anticipează că inflaţia anuală va încetini la 4,5-5,0% în 2025 şi la 4,0% în 2026.

Economia Rusiei a fost constrânsă de preţurile globale reduse pentru principalele sale exporturi de petrol şi de sancţiunile occidentale, care au restricţionat comerţul pentru a goli visteria Moscovei în contextul războiului din Ucraina şi au contribuit la scăderea rublei.

Citește și: Duma de Stat din Rusia i-a aprobat lui Putin creșterea cheltuielilor militare cu 30% în 2025

Creşterile ratei dobânzii în Rusia — care au loc într-un moment în care Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală a SUA iau măsuri de relaxare a politicii monetare — au stârnit îngrijorări cu privire la posibila încetinire a creşterii economice a ţării.

Fondul Monetar Internaţional estimează că inflaţia în Rusia va avea o medie de 7,9% în acest an, menţionând în raportul său privind perspectiva economică globală, din octombrie, că avansul PIB-ului ţării va încetini de la 3,6% în acest an la 1,3% în 2025, ”pe măsură ce consumul privat şi investiţiile încetinesc în contextul unei scăderi a presiunii pe piaţa muncii şi a unei încetiniri a creşterii salariilor.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te