Dosar penal împotriva mercenarilor ruși Wagner pentru tortură și ucidere în Siria

DE Adina Mutăr | 17.03.2021 - 22:09
Mercenarii Wagner, filmați torturând și ucigând un dezertor sirin/ Foto: Capură video you tube
Mercenari Wagner torturând un dezertor sirian/Foto: captura video you tube

Trei grupuri neguvernamentale din Franța, Rusia și unul de opoziție siriană au anunțat introducerea unui dosar într-o instanță din Moscova împotriva grupului mercenar rus Wagner cu privire la torturarea până la moarte a unui deținut în Siria.

SHARE

Cele trei ONG-uri au depus plângerea penală împotriva mercenarilor Wagner pentru torturarea și decapitarea în 2017 a unui bărbat despre care credeau că dezertase din armata regimului Assad.

Prezența Wagner în Siria a intrat în centrul atenției în 2018, când ziarul independent Novaia Gazeta a publicat un video în care mai mulți bărbați ce vorbeau rusește au torturat, executat și mutilat un deținut în provincia Homs, scriind că aceștia erau luptători Wagner.

Mercenarii Wagner, ucigași cu sânge rece

Plângerea introdusă în numele familiei victimei își propune să oblige Moscova să inițieze proceduri penale împotriva membrilor grupului contractor privat, fiind primul caz de acest gen.

Într-o declarație, Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH), Memorial și Centrul sirian pentru Mass-media și Libertatea de Exprimare au declarat că au depus dovezi la dosar care leagă în mod clar cel puțin un inculpat de grupul Wagner.

Acest caz urmează unui val de acuzații de torură lansate în Europa împotriva oficialilor regimului sirian, susținut de Rusia direct cu trupe din 2015.


Wagner este înființat de un puternic aliat al președintelui Vladimir Putin, Evgheni Prigozin, și este puțin probabil ca dosarul pentru crime de război să conducă la condamnări la Moscova.

Prigozin, în vârstă de 59 de ani, care se află sub sancțiuni SUA pentru amestec în alegerile prezidențiale din 2016, neagă orice asociere cu Grupul Wagner.

Intentarea procesului reprezintă o încercare de a scoate în lumină Grupul Wagner, la câțiva ani după ce au apărut pentru prima dată rapoartele despre implicarea lor în conflictele din Orientul Mijlociu și Africa.

Wagner, sub conducerea nedeclarată a Kremlinului

„Această plângere este importantă, deoarece nu avem de-a face doar cu o singură infracțiune. Acesta este un val întreg de impunitate ”, a declarat pentru AFP Alexander Cerkasov, membru al Memorial - unul dintre grupurile care au introdus dosarul.

„Persoanelor care scapă de pedeapsă după săvârșirea unor infracțiuni de acest gen li se oferă posibilitatea de a le repeta în locuri precum Cecenia, estul Ucrainei și Siria. În cele din urmă, se întorc în Rusia și merg pe stradă printre noi”, a avertizat Cerkasov.

Citește și

Putin și-a trimis mercenarii Wagner să submineze noul Guvern libian de unitate

Mărturia unui mercenar Wagner: „Luptăm pentru interesele Rusiei”

Operațiune secretă: Putin acuză SUA că a conspirat cu Ucraina împotriva mercenarilor ruși din Minsk

 

Deși companiile militare private sunt ilegale în Rusia, Wagner a jucat în ultimii ani un rol din ce în ce mai important în susținerea și realizarea ambițiilor Kremlinului în străinătate, spun observatorii militari.

S-a documentat că militarii grupului au fost trimiși cu avioane de război rusești, alături de trupe terestre, pe parcursul intervenției Moscovei în războiul sirian, începând cu septembrie 2015, de partea armatei președintelui Bashar al-Assad.

Moscova nu a confirmat niciodată rapoartele despre mercenarii Wagner, dar săptămâna aceasta a admis că de la lansarea operațiunilor sale în Siria, 112 trupe rusești au murit în luptă. Mass-media din Rusia susține că aceștia erau în majoritate de la Wagner.

„Guvernul rus trebuie să își asume responsabilitățile legale și morale pentru încălcările comise de armata sa, inclusiv de către entitățile private implicate în operațiuni militare externe aflate sub comanda sa, cum ar fi Grupul Wagner”, a declarat Mazen Darwish, director general și fondator al Centrului sirian pentru Mass-media și Libertatea de Exprimare.

Val de dosare împotriva regimului Assad și aliaților

Ilia Novikov, unul dintre avocații familiei siriene, a declarat că Rusia este obligată, conform Constituției sale, să investigheze crimele comise de cetățenii ruși din străinătate.

Dar, a adăugat el, „până în prezent, Comitetul de Investigații nu a inițiat nicio anchetă a infracțiunii în cauză”

Kremlinul a declarat că este la curent cu plângerea, dar că este „o problemă pentru Comitetul de Investigații, nu pentru administrația prezidențială”.

Alte zeci de cazuri au fost înaintate instanțelor în Germania, Austria, Suedia și Norvegia împotriva unor oficiali din regimul Assad de către aproximativ 100 de refugiați, susținuți de Centrul European pentru Drepturile Constituționale și ale Omului (CEDO).

În toată Europa, activiștii își unesc forțele cu polițiștii și anchetatorii ONU în colectarea mărturiilor, urmărind zeci de mii de fotografii, videoclipuri și fișiere ale unuia dintre cele mai bine documentate conflicte din istorie, în care au murit peste 700 de activiști media sirieni.

Oficialii europeni au luat, de asemenea, act de rolul Grupului Wagner în conflictele de dincolo de Siria, aplicând sancțiuni asupra lui Prigozhin anul trecut pentru destabilizarea Libiei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te