Doi diplomați ruși expulzați din Germania, suspectați de legături cu unitatea de asasini 29155 a GRU

DE Adina Mutăr | 04.12.2019 - 22:16
Patru ofițeri ruși la Aeroportul Schiphol din Olanda

Germania a expulzat doi cetățeni ruși care lucrau la Ambasada din Berlin în cazul uciderii unui georgian. Se bănuiește că asasinul georgianului face parte din unitatea 29155 a GRU, specializată în „eliminărea” unor indezirabili.

SHARE

Miercuri, Ministerul de Externe german l-a informat pe ambasadorul rus la Berlin, Serghei Nețceaiev, că doi dintre angajații săi sunt declarați „personae non gratae cu efect imediat”, motivând că s-a luat această decizie din cauza refuzului Kremlinului de a coopera în investigarea crimei din Berlin.

Procurorul federal din Karlsruhe, care instrumentează cazuri de infracțiuni împotriva statului, a declarat, miercuri, că împușcarea lui Zelimkhan Khangoșvili, în plină zi, în august, este o faptă de „cea mai mare relevanță pentru securitatea statului”.

Există „dovezi suficiente” că Moscova, cu implicarea și a Guvernului cecen, a plănuit  asasinarea separatistului cecen la Berlin.

Asasinul a fost arestat de poliție după ce a aruncat un pistol și bicicleta de munte într-un canal, în momentul când voia să se facă nevăzut cu un scuter electric. Se pare că purta și o perucă.

În prezent, acesta este reținut într-o închisoare din Berlin, dar până acum a refuzat să coopereze. Pașaportul rus cu care asasinul a călătorit în Germania este pe numele Vadim Sokolov, însă experții îl consideră un nume fictiv.

Procurorul federal a declarat, miercuri, că a decis să intervină în caz după ce experții criminalistiști l-au identificat pe asasin ca fiind Vadim Krasikov, căutat pentru uciderea unui om de afaceri rus la Moscova, în iunie 2013.

Ca și în cazul de la Berlin, ucigașul afaceristului Albert Nazranov și-a abordat ținta fiind pe bicicletă, trăgând focuri letale dintr-un pistol Makarov. Incidentul a fost filmat de camere de securitate și difuzat de mai multe canale TV rusești.

Un alt detaliu care a ridicat suspiciunile anchetatorilor germani a fost că Krasikov a zburat de la Moscova spre aeroportul Charles de Gaulles din Paris pe o viză de lucru pentru un inginer al companiei ZAO RUST din St. Petersburg.

Cercetările efectuate de procurorii germani au constatat însă că această companie nu avea decât un singur angajat, iar numărul de fax era din Ministerul rus al Apărării.

Aceste detalii au întărit suspiciunea că asasinul ar putea face parte din acea unitate GRU, 29155, care se ocupă de asasinate și sabotaje în Europa.

Cincisprezece spioni ruși din 29155 au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în întreaga Europă, a scris cotidianul francez Le Monde, în urma unui acțiuni de monitorizare efectuată de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice.

Potrivit cotidianului, cei 15 ofițeri ai GRU -serviciul de informații al Armatei ruse - specializați în asasinate, au circulat pe continent începând cu 2014. Ultima prezență în Franța ar data din septembrie 2018.

Unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a fostului ofițer GRU Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018.

Potrivit Le Monde, cei 15 ofițeri, care nu ar fi efectuat operațiuni pe teritoriul francez, au locuit în mai multe rânduri în mici localități precum Annemasse, Chamonix sau Evian (sud-estul Franței).

Aceștia făceau parte din unitatea 29155, direcția 16 a Centrului de formare specială al GRU.

Unitatea se ocupă acum de asasinate, sabotaje sau sarcini obscure, ca recuperarea mesajelor din cutiile de scrisori folosite de spioni pentru a comunica între ei.

Nu s-a reușit confiscarea de arme sau de materiale. Nu a fost identificat niciun complice. Cei 15 ofițeri nu par să fi avut contacte cu agenții Ambasadei Rusiei din Paris.

Aceștia ar fi operat, în schimb, în Marea Britanie, în Bulgaria, Crimeea, Moldova și Muntenegru.

Datele strânse au determinat serviciile secrete franceze să avanseze ipoteza potrivit căreia departamentul Haute-Savoie, la granița cu Elveția și Italia, ar fi fost folosit ca bază pentru „ansamblul operațiunilor clandestine ale unității 29155 în Europa", potrivit unui înalt oficial al informațiilor franceze, citat de Le Monde.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te