Distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud. Armata chineză, „gata de luptă”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.04.2023 - 16:51
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke USS Milius - Foto: Twitter-7th Fleet

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Milius (DDG 69) se află în Marea Chinei de Sud, unde Armata chineză desfășoară exerciții „live” de încercuire a Taiwanului. „Gata de luptă”, s-a declarat armata chineză.

SHARE

La 10 aprilie, distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke USS Milius (DDG 69) și-a afirmat drepturile și libertățile de navigație în Marea Chinei de Sud, lângă Insulele Spratly, „în conformitate cu dreptul internațional”.

China a organizat luni zeci de zboruri de avioane de luptă și patrule ale fregatelor, după ce nava de război americană a traversat disputata Marea Chinei de Sud în mijlocul exercițiilor de cucerire a Taiwanului de către Beijing.

Distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud

Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) a declarat că „a organizat forțele navale și aeriene pentru a urmări și monitoriza” distrugătorul USS Milius, atunci când „a pătruns ilegal în apele din apropierea recifului Meiji din Insulele Nansha din Marea Chinei de Sud."

Declarația Beijingului a venit după ce Flota a 7-a a armatei americane din Asia-Pacific a desfășurat luni distrugătorul său de rachete ghidate de clasă Arleigh Burke USS Milius (DDG 69) în Marea Chinei de Sud.

Citește și: 11 nave de război şi 59 de avioane chineze mobilizate în jurul Taiwanului. Aveau muniție de război

Comandamentul flotei a comunicat că a acționat „în conformitate cu dreptul internațional”

„Statele Unite s-au angajat în operațiuni normale pe o rază de 12 mile marine de Mischief Reef. Conform dreptului internațional cutumiar, așa cum este reflectat în Convenția privind Dreptul Mării, caracteristici precum Reciful Mischief, scufundat la maree, înalt în starea naturală, nu au dreptul la o mare teritorială”, se arată în comunicat.

Armata chineză, „gata de luptă”

Apele calde bogate în minerale ale Mării Chinei de Sud au fost mult timp subiectul unor dispute între China și unele țări regionale, SUA fiind de partea țărilor care se opun pretențiilor Chinei.

Citește și: Scurgere de informații arată spionajul SUA asupra aliaților și în eșalonul superior al armatei ruse

Washingtonul a navigat frecvent cu navele de război și a zburat cu avioanele de luptă peste apele calde ale Mării Chinei de Sud, sub așa-numita „libertate de navigație”, pe care Beijingul a denunțat-o în mod repetat ca fiind o încălcare a integrității sale teritoriale.

Armata chineză a declarat luni că este „gata de luptă” după ce a finalizat trei zile de exerciții militare la scară largă în jurul Taiwanului ce simulau încercuirea insulei ca răspuns la călătoria președintelui taiwanez în SUA, săptămâna trecută, potrivit military.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te