Scurgere de informații arată spionajul SUA asupra aliaților și în eșalonul superior al armatei ruse

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.04.2023 - 18:29
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, stânga, și șeful Marelui Stat Major Interarme, generalul Mark A. Milley-Foto: Profimedia Images

Scurgere de informații arată spionajul SUA asupra aliaților și în eșalonul superior al armatei ruse, din documente ce par a proveni cel puțin parțial de la Pentagon, fiind marcate ca fiind foarte clasificate.

SHARE

Scurgere de informații arată spionajul SUA asupra aliaților adversarilor, inckusiv și în eșalonul superior al armatei ruse, oferind informații tactice despre războiul din Ucraina și despre capacitățile de luptă ale țării.

Potrivit unui oficial al Apărării, multe dintre documente par să fi fost pregătite în timpul iernii pentru generalul Mark A. Milley, președintele Marelui Stat Major Interarme, și alți înalți oficiali militari, dar acestea au fost disponibile și altor membri ai personalului american și angajații cu autorizațiile de securitate necesare.

Scurgere de informații arată spionajul SUA asupra aliaților

Alte documente includ analize de la agențiile de informații americane despre Rusia și alte câteva țări, toate bazate pe informații culese din „surse clasificate”, potrivit washingtonpost.com.

Printre alte secrete, dezvăluie unde CIA a recrutat agenți umani, prezenți la discuțiile cu ușile închise ale liderilor lumii, interceptări ce arată că mercenarii ruși Wagner au încercat să achiziționeze arme de la un aliat NATO pentru a le folosi împotriva Ucrainei și ce tipuri de imagini prin satelit folosesc Statele Unite pentru a urmări forțele ruse, inclusiv o tehnologie avansată ce nu a apăprut în surse publice. 

Documentele demonstrează că spionajul american a pătruns atât de profund în armata rusă și la nivelul comandanților, încât putea avertiza Ucraina înainte de atacuri și evalua în mod fiabil punctele forte și punctele slabe ale forțelor ruse. 

„Surse” în eșalonul superior al armatei ruse

O singură pagină din documentul scurs dezvăluie că spionajul american știa că Ministerul rus al Apărării a transmis planuri de a lovi pozițiile trupelor ucrainene în două locații la o anumită dată în februarie și că planificatorii militari ruși pregătesc lovituri asupra instalațiilor energetice și un număr de poduri în Ucraina.

Documentele arată că agențiile de informații americane erau, de asemenea, la curent cu planificarea internă a GRU, agenția de informații militare a Rusiei.

Un document descrie cum planifică GRU o campanie de propagandă în țările africane cu scopul de a transforma sprijinul public împotriva liderilor care susțin asistența Ucrainei și de a discredita Statele Unite și Franța, în special.

Potrivit documentelor, Statele Unite au avut acces la planurile interne ale notoriului grup Wagner al Rusiei, un contractant militar privat care a furnizat forțe pentru războiului Rusiei și că mercenarii au căutat să cumpere arme de la Turcia, un aliat al NATO.

Mercenarii Wagner au vrut să cumpere arme din Turcia via Mali

La începutul lunii februarie, personalul Wagner „s-a întâlnit cu contacte turce pentru a cumpăra arme și echipamente din Turcia pentru acțiunile Wagner în Mali și Ucraina”, se arată într-un raport, care mai arată că președintele interimar al Mali, Assimi Goïta, a confirmat că țara sa ar putea achiziționa arme din Turcia pentru Wagner.

Din raport nu este clar ce știa Guvernul turc despre eforturile Wagner de a cumpăra arme de la un aliat NATO sau dacă acestea s-au dovedit fructuoase.

Citește și: Documente clasificate ale NATO, obținute de ruși, arată câte rachete HIMARS consumă ucrainenii

Revelația că un aliat NATO ar fi asistat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei s-ar putea dovedi explozivă, mai ales că Turcia a încercat să blocheze aderarea Suediei la alianța transatlantică.

Un purtător de cuvânt al guvernului turc a refuzat să comenteze pentru Washington Post și nici Ambasada Mali nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Citește și: Rețea de spionaj rusească, destructurată în Polonia. Monitoriza rutele feroviare spre Ucraina

Sâmbătă, în timp ce oficialii americani și aliații lor străini au încercat să înțeleagă cum zeci de documente secrete au ajuns pe internet, au fost uimiți de gama extraordinară de detalii expuse în fișiere despre modul în care Statele Unite spionează prieteni și dușmani deopotrivă.

Sursa originală a scurgerii rămâne neclară. Washington Post a identificat utilizatorul care a distribuit imaginile în februarie și martie și care, potrivit unei analize a postărilor anterioare pe rețelele sociale, are sediul în sudul Californiei.

Un cont de Twitter care folosește acelaș avatar ca și contul Discord a scris vineri că „a găsit câteva informații de pe un server acum interzis și le-a transmis mai departe”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te