Dezacord major între Europa și China. Reactivarea Acordului global de investiții, în impas

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.04.2023 - 10:58
Dezacord major între Europa și China. Reactivarea Acordului global de investiții, în impas - Foto: Profimedia Images

Politica europeană privind China este tot mai dezbinată după ce cele mai puternice două țări ale Uniunii Europene sunt acum în dezacord și în privința reactivării unui acord de investiții cu Beijingul.

SHARE

Pentru Franța, resuscitarea așa-numitului Acord global de investiții UE-China (CAI) este "mai puțin urgentă" și "pur și simplu nu este practicabilă", potrivit președintelui francez Emmanuel Macron.

Dezacord major între Europa și China. Reactivarea Acordului global de investiții, în impas

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz este în favoarea "reactivării" acordului, care s-a blocat la scurt timp după ce a fost anunțat la sfârșitul anului 2020, după ce Beijingul a impus sancțiuni mai multor membri ai Parlamentului European pentru că au criticat încălcările drepturilor omului.

"Am fost foarte tranșant cu președintele Xi, am fost foarte sincer, în măsura în care acesta este un proces european - toate instituțiile trebuie să fie implicate, și nu există nicio șansă de a vedea vreun progres în privința acestui acord atâta timp cât avem membri ai Parlamentului European sancționați de China", a declarat Macron pentru Politico.

Citește și: Ucraina va lansa curând o contraofensivă de tip „big bang”. Controlează malul estic al Niprului

Beijingul s-a dovedit abil în a împiedica UE să dezvolte o politică unificată privind China, folosind amenințări care variază de la potențiale interdicții asupra vinului francez și spaniol la avertismente că China va cumpăra avioane americane Boeing în locul celor franceze Airbus.

Jocul politic al dezbinării orchestrat de China

Dezacordul cu privire la CAI este doar un alt exemplu de divergență în ceea ce privește politica privind China în Europa, unde Beijingul a curtat cu pricepere diferite țări și le-a jucat unele împotriva altora în jocuri de dezbinare și de guvernare în ultimul deceniu.

Citește și: Artista britanică venită în Delta Dunării pentru a promova meșteșugurile și arta. ”E uimitoare!”

În urma a șapte ani de negocieri chinuitoare, Acord global de investiții UE-China a fost adoptat în grabă de fostul cancelar german Angela Merkel la sfârșitul președinției rotative de șase luni a Germaniei la Consiliul UE, la sfârșitul anului 2020. 

Merkel a încercat să pecetluiască acordul și să se înregimenteze cu Beijingul înainte ca Washingtonul să poată exercita presiuni pentru a-l bloca, provocând tensiuni cu viitoarea administrație a președintelui american Joe Biden.

Germania a fost mult timp cel mai vocal susținător al CAI, datorită amplorii investițiilor sale în producție în China, în special în sectorul construcțiilor de automobile și în cel al produselor chimice. 

Acord global de investiții UE-China, dezavantajos pentru Europa

Acord global de investiții UE-China ar fi facilitat în mică măsură pentru companiile europene să investească în China și să își protejeze proprietatea intelectuală în această țară. Însă scepticii au criticat slaba protecție a lucrătorilor și au pus la îndoială măsura în care ar putea fi pusă în aplicare. 

La scurt timp după anunțarea acordului, Beijingul a impus sancțiuni împotriva mai multor parlamentari europeni, ca represalii pentru criticile acestora privind abuzurile drepturilor omului în regiunea rebelă Xinjiang. 

Acordul, care necesită ratificarea de către Parlamentul European, a intrat în îngheț politic.

Scholz, care uneori pare să o imite pe Merkel, mai populară, ar dori să scoată CAI "îngheț" - dar a avertizat că "acest lucru trebuie făcut cu grijă" pentru a evita capcanele politice, potrivit unei persoane pe care a informat-o direct, dar care nu a fost autorizată să comenteze public.

"Este surprinzător că Scholz încă mai crede că aceasta este o idee bună, în ciuda contextului mult schimbat față de acum câțiva ani", a declarat un oficial UE de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta liber despre chestiuni diplomatice sensibile.

Nu numai că țările UE sunt divizate în ceea ce privește modul de abordare a CAI - există, de asemenea, o ruptură între instituțiile de la Bruxelles.

Cu membrii săi sancționați, Parlamentul European va respinge cu siguranță orice nouă încercare de ratificare a CAI.

Dar, la fel ca Scholz, președintele Consiliului European, Charles Michel, speră să resusciteze acordul. El a discutat acest lucru cu liderii comuniști chinezi, inclusiv în timpul vizitei sale individuale la Beijing la sfârșitul anului trecut, potrivit unui oficial european de rang înalt familiarizat cu această chestiune, care nu a fost autorizat să vorbească public.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a blocat încercările lui Michel de a readuce acordul pe agenda de lucru de la Bruxelles. Von der Leyen este mult mai sceptică în ceea ce privește angajarea cu China, citând agresiunea tot mai mare în străinătate și represiunea de acasă, potrivit Politico.

Von der Leyen l-a însoțit pe Macron într-o parte a călătoriei sale în China la începutul acestei luni, dar a declarat despre scurta sa întâlnire cu Xi Jinping și alți oficiali chinezi că subiectul CAI "nu a fost abordat". Ea a susținut în mod public că acordul trebuie "reevaluat" în lumina deteriorării relațiilor dintre Beijing și Occident.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te