Despre Siria, cu Jurnalistul Mazen Rifai, originar din Alep: „Acest minunat oraș revine la viață”
Mazen Rifai, cetățean român de origine siriană, jurnalist, fost corespondent al agenției de știri Sanaa în România, este originar din Alep și nu a mai intrat în țara sa de foarte mulți ani, de teama arestării, pentru că s-a declarat de partea revoluției poporului sirian împotriva regimului Assad.
Mazen a acordat un interviu pentru Newsweek.ro despre ceea ce se întâmplă acum în Siria și mai ales în orașul său, Alep.
Newsweek.ro: Care este situația actuală în orașul tău Alep, după eliberarea de sub regimul Assad?
În urmă cu câteva zile, organizația Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), considerată teroristă de către Statele Unite ale Americii, a intrat în orașul Alep fără nicio rezistență notabilă, iar orașul a fost martorul unei retrageri surprinzătoare și inexplicabile a regimului Assad, asemănătoare cu o predare.
Desigur, ieșirea orașului din strânsoarea de fier a lui Assad a adus bucurie și speranță pentru mai mult de un milion de persoane căutate de securitatea siriană, care vor putea să se întoarcă în orașul lor fără a fi arestate sau torturate. De asemenea, milioane de locuitori care au fugit și au fost strămutați vor începe să se întoarcă în acest oraș după dispariția motivelor pentru care au devenit refugiați.
Totuși, majoritatea acestor sirieni nu își poate exprima pe deplin bucuria, deoarece aceasta ar fi considerată un sprijin sau o primire a unei organizații incluse pe listele de terorism ale marilor puteri.
Ce părere au rudele tale din Alep? Ții legătura cu acestea?
Sunt în contact cu majoritatea rudelor mele din Alep. În prima zi în care Autoritatea de Eliberare a intrat în Alep, frica a dominat familia mea, având în vedere experiența dureroasă pe care a trăit-o când grupurile de opoziție au intrat în oraș cu câțiva ani în urmă.
S-a întâmplat la fel ca atunci. Străzile erau goale de trecători, proviziile alimentare au dispărut, s-a impus interdicție de circulație pe timp de noapte, iar regimul și Rusia a bombardat civilii cu avioanele. Instituțiile statului, inclusiv spitalele și școlile, au încetat să funcționeze.
Însă, în zilele următoare, s-a asigurat aprovizionarea cu pâine, electricitatea a revenit la normal, orele de furnizare a serviciilor s-au extins și viața a început să revină în piețe. A existat o organizare foarte bună în asigurarea necesităților, curățarea străzilor, colectarea gunoiului și revenirea poliției la activitate, arestând pe cei care începuseră să fure și pe cei care au comis abuzuri împotriva cetățenilor.
S-a oferit siguranță tuturor și nu au avut loc incidente de răzbunare sau execuții sau furturi la un nivel organizat sau sistematic.
Foarte important, Biserica creștină a fost rugată să propună un guvernator creștin pentru a conduce orașul, iar protecția proprietăților și a zonelor lor de locuit și a sărbătorilor a fost întărită.
S-au eliminat manifestările de militarizare și circulația luptătorilor prin oraș, iar armata s-a retras la margine.
De asemenea, au fost stabilite linii de contact speciale pentru cetățeni cu liderii grupurilor armate pentru a raporta orice încălcare sau oricare luptător care circula pe stradă purtând arma la vedere sau îmbrăcat în uniformă militară.
S-a oferit siguranță tuturor membrilor poliției și armatei rămase din regimul Assad, care nu au fugit și s-au prezentat pentru a se înregistra la noua autoritate, primind „acte de neobiecție”, deoarece nu aveau acte civile.
Viața normală a revenit în acest oraș minunat, ceea ce părea imposibil, iar locuitorii au început să simtă schimbarea spre mai bine, mai ales după eliberarea copiilor lor din închisorile politice și întoarcerea persoanelor strămutate și refugiaților în oraș.
A fugit cineva din oraș odată cu intrarea forțelor eliberatoare ale HTS, considerată teroristă?
Forțele care au intrat nu sunt doar forțele organizației, ci au fost însoțite de un grup de facțiuni locale și au fost sprijinite de intrarea forțelor Armatei Naționale Siriene (SNA), susținute de statul turc. Un număr destul de mare de locuitori din Alep au plecat spre zonele controlate de regim, către orașele din sud și către capitala Damasc, probabil de teama represiunilor, care n-au avut loc.
Care sunt, în opinia ta, obiectivele acestei operațiuni și de ce nu a fost condamnată internațional, în ciuda clasificării organizației HTS și a unor alte facțiuni ca fiind organizații teroriste?
Cred că obiectivul principal, esențial și planificat sau convenit între state este de a încheia influența Iranului în regiune. Cetățeanul sirian crede că există un sprijin internațional pentru ceea ce se întâmplă, în ciuda clasificării Hay'at Tahrir al-Sham ca grup terorist, în timp ce Occidentul consideră că intransigența lui Assad și blocarea soluției politice sunt principalele cauze ale situației actuale.
Reprezentantul american la Consiliul de Securitate, în cadrul unei sesiuni despre situația din Siria, a spus că SUA are toată speranța că opoziția siriană va respecta principiile Dreptului internațional și a adăugat că includerea Hay'at Tahrir al-Sham pe listele de terorism nu poate fi o justificare pentru crimele comise de regimul Assad din Siria.
Crezi că al-Joulani va prelua controlul militar asupra Siriei? Există zvonuri că ar fi fost numit ministru al Apărării în noua autoritate interimară.
Nu cred că va putea prelua el puterea militară. Nu vine dintr-o instituție militară, nu are educație administrativă, absolut necesară pentru un astfel de post. Nu cunoaște întreaga țară, ci doar provincia din nord, Idlib, unde a acționat și unde probabil va rămâne. Pentru eliberarea Siriei au luptat mai multe facțiuni, militarii sunt diversificați. Joulani va avea zona lui de responsabilitate militară, alawiții zona lor, druzii zona lor, kurzii zona lor și așa mai departe. Și apoi să nu-l uităm pe Maher al-Assad, comandantul Diviziei 4 Blindate, care avea 40.000 de militari. Unde sunt? Nimeni nu știe. Nu s-au prezentat pentru a li sa da „acte de neobiecție”, poate formează acum o armată de rezistență.
Cel mai bine pentru Siria este să lucreze Consiliul Militar de Tranziție, condus de generalul de brigadă Munaf Tlass, cu suita lui de ofițeri care au dezertat din armata lui Assad de la începutul reprimării brutale a revoluției siriene. Generalul a luat legătura cu toate organizațiile siriene din afara țării și cu cele din interior, inclusiv cu cele care au putere financiară pentru a susține refacerea țării. Generalul Tlass și echipa sa oferă încredere pentru a garanta tranziția. Armata ascultă de el, este om de instituție și are gradul cel mai mare.