Der Spiegel: Cum se pregătește Europa de Est pentru inevitabil

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.03.2020 - 20:27

Multe țări din Europa de Est iau măsuri drastice pentru a încetini răspândirea COVID-19, în parte, deoarece se tem că sistemele lor de îngrijire a sănătății nu fac față situației.

SHARE

De ani de zile, mii de medici și asistente părăsesc țări precum România și Bulgaria.

„Sistemele de sănătate din Europa Centrală și de Est au fost presate de ceva timp, reflectând o combinație de deficiențe de personal - în parte cauzate de salarii mici și nivel ridicat de migrație - și de o istorie lungă de subinvestire în unitățile de sănătate”, spune Martin McKee, profesor în cadrul Sănătății publice europene la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Cum se descurcă aceste țări, din punct de vedere al conținerii pandemiei, din punct de vedere economic și politic.

Polonia a fost una dintre primele țări din Europa care și-a închis granițele, iar de atunci, aproape toate țările est-europene, de la statele baltice din nord până la Balcanii din sud, au urmat exemplul Varșoviei.

Viața publică s-a mutat pe virtual și centrele vechi ale orașelor turistice sunt pustii.


Polonia. Lukasz Szumowski are aproape toate cele necesare pentru a fi un politician de succes în acest moment. Este medic, a lucrat cu Maica Tereza la Calcutta după ce și-a încheiat studiile și a fost profesor la 44 de ani. În ultimii doi ani, a fost ministrul Sănătății din Polonia. El se adresează publicului polonez în fiecare zi, avertizând că situația se va înrăutăți. Cu toate acestea, chiar și opoziția îl laudă - o raritate într-o Polonia marcată de adânci diviziuni politice.


Republica Cehă. Până în prezent, are cele mai multe cazuri confirmate, peste 500, și ia foarte în serios amenințarea. Marți seară, premierul Andrej Babis a plecat cu un avion militar în China și a revenit cu 150.000 de truse de testare rapide pentru COVID-19.

Letonia. Cu peste 70 de cazuri confirmate, a amânat alegerile pentru consiliul municipal din Riga din cauza amenințării COVID-19. Alegerile fuseseră programate inițial pe 6 iunie.

Lituania. Cu peste 30 de cazuri confirmate, Guvernul a aprobat un pachet de ajutor de cinci miliarde de euro, pentru a preveni concedierile.

Ungaria. Prima țară care și-a închis granițele în criza de refugiați, sub conducerea prim-ministrului populist de dreapta Viktor Orbán, a admis că „virusul nu ține cont de frontiere”. Începând de joi, 58 de persoane din Ungaria au fost diagnosticate cu coronavirusul și țara se așteaptă la sute de cazuri noi în zilele următoare.

Slovacia. Cu peste 100 de cazuri confirmate, membrii noului guvern - o coaliție formată din patru partide politice diferite - încep lucrul într-o situație de criză. Noul Parlament, ales la sfârșitul lunii februarie, s-a adunat pentru prima dată vineri, purtând măști și mănuși de cauciuc. Mai mult, temperatura parlamentarilor a fost verificată înainte de a li se permite în sala de plen.

România. Cu peste 300 de cazuri confirmate, criza COVID-19 a produs un fenomen politic destul de ciudat. În februarie, opoziția social-democrată a votat împotriva Guvernului liberal. Dar acum, centrul-stânga și-a arătat brusc sprijinul pentru Guvern. Strategia partidului pare a fi aceea de a permite liberalilor să se încurce în gestionarea crizei, în speranța că apoi vor avea câștig la noile alegeri la sfârșitul acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te