Declarații de al Treilea Război Mondial ale Beijingului: „Statele ex-sovietice nu sunt suverane”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.04.2023 - 09:02
Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye - Foto: Profimedia Images
Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye - Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a declarat că fostele țări sovietice nu sunt suverane și nu au un statut efectiv în dreptul internațional, stârnind un val de furie în rândul țărilor Europene și mai cu seamă în cele care au făcut parte din fostul bloc sovietic.

SHARE

Statele europene au reacționat cu furie la un emisar chinez care a pus la îndoială independența fostelor state sovietice, ceea ce a afectat eforturile Chinei de a curta liderii din regiune și de a-și îmbunătăți credibilitatea în ceea ce privește medierea păcii după invazia Rusiei în Ucraina.

Declarații de al Treilea Război Mondial ale Beijingului: „Statele ex-sovietice nu sunt suverane”

Unele "țări din fosta Uniune Sovietică" nu au un statut efectiv în conformitate cu dreptul internațional, a declarat ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, într-un interviu difuzat vineri de rețeaua franceză LCI.

"Nu există niciun acord internațional pentru a realiza statutul lor de națiune suverană", a spus el, după ce a fost întrebat dacă consideră că Crimeea, o peninsulă anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina.

După aceste comentarii, Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că intenționează să îi convoace pe diplomații chinezi de rang înalt din națiunile lor pentru a explica aceste comentarii. Toate trei sunt foste membre ale blocului sovietic, care s-a prăbușit în 1991.

Citește și: Ucraina va lansa curând o contraofensivă de tip „big bang”. Controlează malul estic al Niprului

Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs a declarat, într-o postare de sâmbătă pe Twitter, că măsura coordonată a fost un răspuns la "declarațiile inacceptabile" ale lui Lu. Margus Tsahkna, omologul său din Estonia, a calificat comentariile drept "false și o interpretare greșită a istoriei".

Furtuna diplomatică între Europa și China

Furtuna diplomatică amenință să umbrească încercările Chinei de a se prezenta ca un pacificator în războiul Rusiei din Ucraina - și de a îmbunătăți relațiile comerciale și diplomatice cu Uniunea Europeană. Președintele francez Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și ministrul german de externe Annalena Baerbock au vizitat Beijingul în ultimele săptămâni.

Citește și: Artista britanică venită în Delta Dunării pentru a promova meșteșugurile și arta. ”E uimitoare!”

Italia își regândește legăturile strânse cu China, în timp ce SUA sprijină o ruptură mai puternică

De asemenea, pune sub semnul întrebării inițiativa lui Macron de a colabora cu China pentru a stabili un cadru de negocieri între Rusia și Ucraina, despre care Bloomberg News a relatat anterior, citând persoane familiarizate cu aceste planuri.

Ministerul de Externe al Franței a declarat că a luat notă de comentariile ambasadorului cu "consternare".

"Rămâne ca Beijingul să spună dacă aceste comentarii reflectă poziția sa, ceea ce sperăm că nu este cazul", a declarat ministerul, subliniind în același timp "solidaritatea sa deplină cu toți aliații și partenerii noștri în cauză, care și-au obținut independența mult așteptată după decenii de opresiune".

Ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis a citat sâmbătă comentariile lui Lu într-un tweet pentru a explica "de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a "intermedia pacea în Ucraina"".

Războiul se apropie de Taiwan

Taiwanul, care caută sprijin european în timp ce Beijingul încearcă să se desprindă de aliații săi diplomatici rămași, și-a exprimat sprijinul pentru poziția Lituaniei. Ministrul de externe Joseph Wu a răspuns duminică la tweet-ul lui Landsbergis, exprimându-și solidaritatea cu statele baltice.

Nu este prima dată când Lu stârnește controverse cu remarcile sale. Ambasadorul deschis a îmbrățișat în trecut rolul său de "războinic lup", referindu-se la o formă de diplomație mai asertivă și mai conflictuală de care China pare să se fi îndepărtat, potrivit Bloomberg.

Anul trecut, el a cerut ca taiwanezii să fie "reeducați" și a acuzat "forțele străine" pentru alimentarea protestelor în masă care au izbucnit în noiembrie din cauza politicilor stricte ale Chinei privind Covidul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te