De ce România și Bulgaria nu intră în Schengen, în 2024? „Mai bine ne pregătim serios pentru 2025”

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.01.2024 - 14:19
De ce România și Bulgaria nu intră în Schengen, în 2024? „Mai bine ne pregătim serios pentru 2025” - Foto: Profimedia Images

De ce România și Bulgaria nu intră în Schengen, în 2024? „Mai bine ne pregătim serios pentru 2025”. Alegerile europene vor întârzia intrarea pe cale terestră a Bulgariei în Schengen.

SHARE

De ce România și Bulgaria au șanse mici la Schengen în acest an? Pentru că alegerile europene vor întârzia intrarea pe cale terestră a Bulgariei în Schengen, spune un europarlamentar bulgar.

Alegerile europarlamentare din iunie vor întârzia intrarea pe cale terestră a Bulgariei, dar și a României în Schengen și vor face imposibilă realizarea acesteia în 2024, spune europarlamentarul și copreședintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Ilhan Kyuchyuk.

De ce România și Bulgaria nu intră în Schengen, în 2024? „Mai bine ne pregătim serios pentru 2025”

În acest an, ar trebui să se ajungă la un acord, pentru ca Bulgaria (alăturid e România n.red.) să obțină o dată de aderare terestră la Spațiul Schengen în anul 2025. Aderarea reală este imposibilă acum, din cauza unei serii de alegeri importante, care se apropie, a spus Kyuchyuk.

"Dacă există optimiști care împărtășesc cealaltă viziune și îmi arată cum se întâmplă acest lucru, cu o foaie de parcurs, cu acțiuni concrete - politice, diplomatice, m-aș alătura acestora.

Citeşte şi: Austria scoate cifre care ne dau interzis pe viață, în Schengen: „Migranții ne costă 21 miliarde €”

Dar, ca să fiu realist, mi se pare că munca din acest an este foarte importantă pentru succesul nostru de la începutul anului 2025", a spus europarlamentarul, conform Mediapool.

Este interesant că declaraţiile vin din partea unui etnic turc din Bulgaria, Ilhan Kyuchyuk, membru al Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), care, alături de ONG-ul de mediu EcoGlasnost, a fost prima mişcare anticomunistă apărută în Bulgaria lui Todor Jivkov, încă înainte de anul 1990.

Bulgaria, cifre record de migranție

Bulgaria a prezentat cifre-record, în ceea ce privește numărul migranților ilegal pe care i-ar fi oprit la granițele sale. Este vorba de 180.000 de migranți, o cifră uriașă, dacă o comparăm cu cea prezentată de Poliția de Frontieră, pentru Newsweek România.

Astfel, Poliția de Frontieră a anunțat că a prins în anul 2023 11.500 de cetățeni care încercau să treacă frontiera spre alte țări. Dintre aceștia, Poliția de Frontieră a prins la frontiera cu Ungaria, pe sensul de ieşire, 8.763 de migranţi, dintre care la frontiera verde 1.589 migranţi şi 7.174 în punctele de trecere.

Citeşte şi: „Lupta” pentru Schengen. Bulgaria zice că a oprit de 20 de ori mai mulți migranți decât România

În perspectiva alegerilor europene, MRF lucrează la un manifest politic, a precizat Ilhan Kyuchyuk. Toate acest mişcări strategice de la vecinul nostru sudic sunt valabile şi pentru România.

"Cum vedem noi rolul Bulgariei în UE? Fără îndoială, politica de extindere va fi unul dintre lucrurile luate în calcul. Politica demografică este de asemenea de cea mai mare importanță", a explicat el.

Nu există condiții, pe care Bulgaria și România trebuie să le îndeplinească în mod explicitCele două țări sunt ținute ostatice de Austria, pentru a reforma sistemul UE, concluziona acum o săptămână Die Presse.

Citeşte şi: Austria recunoaște că ține România ostatică în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare”

Probleme și în Macedonia

Pe de altă parte, aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Macedonia de Nord se află în principal în mâinile partidului de opoziție VMRO-DPMNE, iar în acest an este dificil să vorbim despre progrese, în procesul de negociere, deoarece în Macedonia de Nord se apropie alegerile parlamentare și prezidențiale, a declarat Ilhan Kyuchyuk, raportor al Parlamentului European pentru Macedonia de Nord.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te