Austria recunoaște că ține România ostatică în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare”

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.01.2024 - 11:28
Austria recunoaște că ține România ostatică în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare” - Foto: Profimedia Images

Austria admite că ține România „ostatică” în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare” este concluzia după declarații foarte dure ale cancelarului austriac al ministrului de interne.

SHARE

Austria admite că ține România „ostatică” în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare”, spune ministrul de Interne.

Ministrul de interne al ÖVP, Karner, a vorbit despre despre veto-ul Schengen împotriva României și Bulgariei, despre planurile sale privind procedurile de azil în țările terțe și despre predecesorul său din FPÖ, Herbert Kickl.

Die Presse: Din martie, regulile de intrare în Schengen se vor aplica cetățenilor români și bulgari, cel puțin în aeroporturi. De ce nu și-a ridicat imediat Austria veto-ul privind admiterea în spațiul Schengen?

Gerhard Karner: Pentru că ar fi fost greșit în acest stadiu. Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare.

Die Presse: Ce criterii trebuie să îndeplinească România și Bulgaria pentru ca Austria să dea undă verde admiterii depline a celor două state în spațiul Schengen, așa cum a făcut Comisia Europeană în urmă cu mai bine de un an?

Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în degringoladă. Nu eu sunt cel care împarte bilețele în direcția României și Bulgariei. Eu militez la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată.

Austria spune că ține România „ostatică” în afara Schengen. „Nu există nicio dată pentru aderare”

Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie acum să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE.

Așadar, nu există condiții pe care Bulgaria și România trebuie să le îndeplinească în mod explicit. Cele două țări sunt ținute ostatice, ca să spunem așa, de Austria pentru a reforma sistemul UE, concluzionează Die Presse.

Și Nehammer ne zice NU

Cu o zi înainte, Newsweek a scris că Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat incredibil: „Veto-ul împotriva României în Schengen, un succes”. 

El a spus că prin veto-ul contra României și Bulgariei a trezit UE la realitate și a obligat Uniunea să ia măsuri contra migrației ilegale.

Citește și: Cancelarul Austriei, declarație incredibilă: „Veto-ul împotriva României în Schengen, un succes”.

România, parțial în UE

România și Bulgaria vor adera treptat la sistemul Schengen, iar controalele la frontieră pentru traficul aerian și maritim vor fi eliminate încă din luna martie.

Newsweek a scris că Austria și-a dat acordul să intrăm parțial în Schengen, dar există câteva condiții draconice pe care România și Bulgaria trebuie să le îndeplinească, mai ales în vederea aderării cu frontiere terestre.

Citește și: EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te