Danemarca și Olanda sunt de acord să doneze 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. Când vor ajunge pe front?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.04.2023 - 14:44
Tanc Leopard 2 - Foto: Profimedia Images
Tanc Leopard 2 - Foto: Profimedia Images

Danemarca și Olanda au convenit împreună să "achiziționeze, recondiționeze și să doneze" 14 tancuri Leopard 2A4 pentru Ucraina, în timp ce aliații occidentali își intensifică eforturile de a consolida muniția militară a Kievului pe fondul scăderii stocurilor.

SHARE

"Tancurile Leopard 2 vor fi furnizate Ucrainei de la începutul anului 2024, ca parte a angajamentului nostru pe termen lung față de Ucraina.

Danemarca și Olanda sunt de acord să doneze 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. Când vor ajunge pe front?

Costul estimat de 165 de milioane de euro va fi împărțit în mod egal între națiunile noastre. În acest fel, vom participa împreună la 'Coaliția Leopard 2', susținută de numeroși parteneri și aliați", au declarat joi ministerele apărării din cele două țări într-o declarație comună. 

Danemarca și Olanda au convenit anterior, împreună cu Germania, să furnizeze peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1 Ucrainei până în primăvara anului 2024. 

Tanc Leopard 2 - Foto: Profimedia Images

"Cele două națiuni ale noastre vor continua să exploreze alte domenii posibile pentru achiziția comună de capacități suplimentare cu scopul de a sprijini Ucraina. Suntem hotărâți să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere împotriva invaziei Rusiei", a continuat declarația comună.  

De ce tancurile Leopard 2 sunt atât de importante?

Treisprezece țări europene, printre care Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.

Multe dintre ele au fost de acord să reexporte unele tancuri la Kiev, dar au nevoie de permisiunea Germaniei. Reprezentanții acestor țări care dețin tancuri Leopard s-au întâlnit în marja reuniunii de la Ramstein, potrivit Ministerului portughez al Apărării.

În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 răspândite în Europa, la diferite niveluri de pregătire.

Tanc Leopard 2 - Foto: Profimedia Images

Fiecare tanc conține un tun Smoothbore de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm; poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 kmp/h în afara drumului, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie. De asemenea, există o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.

Numărul mare de unități care se află deja în apropierea Ucrainei și cerințele de întreținere relativ reduse ale Leopardului în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că tancurile ar putea ajuta Ucraina rapid.

"Leopard 2 este un tanc de luptă principal modern, bine protejat, cu senzori buni", a declarat pentru CNN Jack Watling, cercetător principal în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI). "A fost proiectat inițial pentru a fi întreținut de către recruți și, prin urmare, este mai simplu de menținut în luptă decât alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2.

Există, de asemenea, o linie de producție existentă pentru a menține Leopard 2-urile aprovizionate cu piese de schimb."

Între timp, Leopards funcționează cu motorină, spre deosebire de Abrams, ceea ce face ca consumul de combustibil să fie mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a susține un batalion.

Acestea sunt unele dintre motivele pentru care criticii poziției Berlinului spun că Leopard 2 ar trebui să fie trimise în Ucraina, indiferent dacă SUA decid să trimită propriile tancuri M1 Abrams.

"Leopards sunt disponibile în Europa", a declarat vineri pentru CNN deputatul CDU Roderich Kiesewetter. "Abrams au nevoie de mult sprijin logistic, este mult mai costisitor să le livrezi (pe acestea).

"Germania este izolată în poziția sa", a spus el, îndemnând guvernul să renunțe la reticența sa. "Dacă vrem o împărțire transatlantică echitabilă a poverii, ar trebui să livrăm ceea ce este disponibil în Europa".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te