Curtea Penală Internațională își extinde jurisdicția în teritoriile ocupate de Israel din 1967

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.02.2021 - 19:25
Foto: hrw.org
Foto: hrw.org

Decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a-şi exercita competenţa jurisdicţională cu privire la infracţiuni comise în teritoriile ocupate a fost apreciată drept o victorie a justiţiei de către plastinieni, dar denunţată de Israel.

SHARE

CPI a explicat într-un comunicat dat publicităţii vineri seară că "a decis cu majoritate ca jurisdicţia teritorială a Curţii pentru situaţia din Palestina (care este membră CPI din 2015) să se extindă la teritoriile ocupate de Israel din 1967".

"Această decizie (a CPI) este o victorie pentru justiţie şi umanitate, pentru valorile adevărului, echităţii şi libertăţii şi pentru sângele victimelor şi al familiilor lor", a declarat premierul palestinian Mohammed Shtayyeh.

Această decizie este un "mesaj pentru autorii crimelor" care "nu vor rămâne nepedepsiţi", a adăugat Shtayyeh, solicitând CPI să grăbească procedurile judiciare în privinţa ultimului război din Gaza, a prizonierilor palestinieni şi a dezvoltării aşezărilor israeliene.

Procuroarea generală a CPI, Fatou Bensouda, a solicitat un aviz juridic după ce anunţase în decembrie 2019 că doreşte să deschidă o anchetă completă cu privire la posibile "crime de război" - fără a numi autorii - comise în teritoriile ocupate.

Curtea a adăugat că, prin hotărârea sa de vineri, "nu se pronunţă asupra unui litigiu frontalier în temeiul dreptului internaţional şi nici nu se antepronunţă în privinţa chestiunii oricăror viitoare frontiere" între Israel şi un posibil stat palestinian, ci are "ca unic obiectiv definirea jurisdicţiei teritoriale".

Bensouda, care urmează să îşi încheie mandatul în iunie, doreşte ca CPI să preia o anchetă preliminară de cinci ani după ultimul război din Fâşia Gaza, enclava palestiniană cu două milioane de locuitori şi scena a trei conflictele armate (2008, 2012, 2014) de când conducerea sa a fost preluat în 2007 de gruparea islamistă Hamas.

În reacţie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat decizia CPI, afirmând că "tribunalul a demonstrat încă o dată că este un organism politic şi nu o instituţie judiciară", apreciind totodată că decizia CPI afectează "dreptul democraţiilor de a se apăra împotriva terorismului".

"Tribunalul ignoră adevăratele crime de război şi, în schimb, urmăreşte statul Israel, un stat cu un regim democratic puternic care respectă statul de drept şi nu este membru al tribunalului", a adăugat Netanyahu.

Decizia CPI este greşită deoarece Palestina "nu este un stat", "nu are graniţe" definite şi, prin urmare, instanţa de la Haga nu i le poate conferi, a subliniat premierul israelian.

Mai mult, hotărârea CPI "nu ajută" pacea în Orientul Mijlociu într-un moment în care regiunea cunoaşte un "vânt al schimbării" prin normalizarea în curs a relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe, a adăugat şeful executivului israelian.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te