„Partea ucraineană trebuie să ţină cont de realităţile care s-au dezvoltat pe teren”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul conferinţei sale zilnice de presă.
„Aceste realităţi sunt că Federaţia Rusă are noi componente în urma referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii”, a adăugat el, considerând „imposibil orice progres” diplomatic atât timp cât Kievul „nu va ţine cont de aceste realităţi”.
La sfârşitul lunii septembrie, Rusia a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene, în plus faţă de peninsula Crimeea, anexată în 2014, fără a le controla totuşi pe deplin, decizia fiind în măsură covârşitoare respinsă de comunitatea internaţională.
Citește și: ANALIZA Când se va termina războiul din Ucraina? Când Vladimir Putin va pleca de la putere
La rândul său, Ucraina cere ca Rusia să îşi retragă armata şi să elibereze toate teritoriile pe care le ocupă.
Peskov a mai spus că „este în afara oricărei discuţii” ca Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina până la Crăciun, o altă cerere a preşedintelui Volodimir Zelenski formulată luni într-un discurs către ţările din G7, reunite prin videoconferinţă.
Citește și: Curtea de Conturi: Zero controale la vamă cu scanerele mobile. Au intrat 316.000 camioane în doi ani
Luni, preşedintele ucrainean şi-a reiterat planul de pace în zece puncte prezentat la mijlocul lunii noiembrie şi care vizează restabilirea integrităţii teritoriale, eliberarea de prizonieri şi securitatea alimentară.
Armata ucraineană a început să respingă trupele ruse în ultimele luni. Ca reacţie, Moscova a mobilizat 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida liniile şi desfăşoară atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.