Într-un studiu al „Royal United Services Institute for Defence and Security Studies” (RUSI) denumit „Preliminary Lessons from Ukraine’s Offensive Operations, 2022–23” se arată care au fost principalele motive pentru eșecul contraofensivei Ucrainei pe front.
Citește și: Suedia spune de cât timp are nevoie NATO pentru a înarma Ucraina. Poate Ucraina să mai reziste atât?
Este vorba de greșelile făcute de aliații Ucrainei, cât și de cele ale comandamentul ucrainean. Planul prevedea ca 12 brigăzi blindate și mecanizate ucrainene să pătrundă într-o zonă de 30 de km lățime, să izoleze localitatea Tokmak din sudul Ucrainei. Misiunea ar fi trebuit să dureze aproximativ șapte zile, după care forțele ucrainene urmau să înainteze spre sud, până la Melitopol, conform defenseromania.ro. Rusia nu ar fi avut timp să aducă rezerve, iar trupele ucrainene care înaintau aveau nevoie doar să învingă rezistența a șase regimente rusești în apărare.
Cum s-au păcălit ucrainenii că rușii vor dezerta din fața lor cea mai dură bătălie a războiului
Conform RUSI aliații occidentali nu au furnizat echipamente și arme suficiente. Astfel, spre deosebire de Rusia, ucrainenii nu au avut suficiente arme, iar cele care au fost, au fost livrate cu întârziere.
Comandamentul ucrainean a decis să arunce în străpungere unitățile mai puțin pregătite, în timp ce cele mai experimentate trebuiau să țină frontul.
S-a pierdut avântul
Cu toate astea cea mai gravă greșeală a comandamentului ucrainean, conform analiștilor, a fost că a calculat că trupele ruse care se apără nu vor rezista și vor fugi, așa cum a fost cazul lângă Harkov în 2022. Când acest lucru nu s-a întâmplat, contratacul ucrainean și-a pierdut avântul fără speranță.
În fine, comandamentul rus știa clar unde va fi direcția atacului principal aceasta fiind chiar previzibilă.
Citește și: VIDEO SUA anunță dacă trimit sau nu soldați în Ucraina. „Nu putem lăsa Ucraina să piardă războiul”