Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia. Dinspre România intră primul grup

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.08.2024 - 21:03
Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia. Dinspre România intră primul grup.. Grupurile de luptă NATO staționate în țările lor de origine și cu misiuni în cadrul alianței, au capacitatea de a se desfășura rapid, dacă este necesar.

SHARE

Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia. Dinspre România va intra primul grup.

Începând cu iulie 2024, NATO are opt grupuri de luptă compuse din următorii Aliați, potrivit nato.int:

Națiunea gazdă: Bulgaria
Națiune-cadru: Italia
Națiuni contributive: Albania, Croația, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Turcia și Statele Unite

Națiunea gazdă: Estonia
Națiune-cadru: Regatul Unit
Națiuni contributive: Franța și Islanda

Națiunea gazdă: Ungaria
Națiune-cadru: Ungaria
Națiuni contributive: Croația, Italia, Turcia și Statele Unite

Națiune gazdă: Letonia
Națiune-cadru: Canada
Națiuni contributive: Albania, Cehia, Islanda, Italia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania

Națiunea gazdă: Lituania
Națiune-cadru: Germania
Națiuni contributive: Belgia, Cehia, Luxemburg, Țările de Jos și Norvegia

Națiunea gazdă: Polonia
Națiune-cadru: Statele Unite
Națiuni contributive: Croația, Cehia, România, Turcia și Regatul Unit

Națiunea gazdă: România
Națiune-cadru: Franța
Națiuni contributive: Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și Statele Unite

Națiunea gazdă: Slovacia
Națiune-cadru: Spania
Națiuni contributive: Germania, Slovenia și Statele Unite

Cartierul Central al Diviziei Multinaționale din Székesfehérvár, Ungaria și Cartierul General al Diviziei Multinaționale Sud-Est din București, România contribuie la funcționarea celor patru grupuri de luptă de pe flancul sud-est (Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia).

Toate cele opt grupuri de luptă sunt integrate în structura de comandă a NATO pentru a asigura pregătirea și receptivitatea necesare în cazul unui război cu Rusia.

Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia. Dinspre România intră primul grup

În România, până în 2044, baza aeriană NATO „M. Kogelniceanu” va fi extinsă cu 2.800 de hectare și va putea găzdui peste 10.000 de militari ai alianței, cât este preconizat.

Un element important va fi capacitatea de a primi aeronave de transport de arme nucleare la bază, după cum arată surse occidentale, iar prima aterizare a două bombardiere strategice B-52H Stratofortress ale US Air Force în România în iulie 2024 a fost un test în acest sens.

Pentru analiștii militari, este clar că direcția română o înlocuiește pe cea vest-europeană, unde cea mai mare bază „Ramstein” are până la 50.000 de militari. Se preconizează că baza MK din România va avea peste 70.000 de militari, plus alt personal de deservire.

Pentru analiștii militari ruși, România devine unul dintre principalele avanposturi ale NATO de pe flancul estic și locația principală pentru grupul de atac al Alianței în regiunea Mării Negre.

În martie 2024, Franța, națiunea-cadru ce include România, a anunțat o creștere a numărului Grupului de luptă de apărare colectivă (CDBG) al NATO pentru operațiunile din România cu 2.700 de soldați (până la 4.000) până în 2025. 

Grupul va include 37 de tancuri Leclerc și tunuri autopropulsate Caesar. Aceste forțe vor fi staționate în Franța până la primirea comenzii de dislocare pe flancul estic.

Detașamentul de avans al CDBG va fi primul care se va angaja în luptă pe direcția română, cred analiștii militari ruși, iar misiunea Aigle a Forțelor Armate Franceze întreține o activitate militară înaltă în acest sens. 

Din ianuarie până în iunie 2024, misiunea a desfășurat 17 exerciții, atât în ​​mod independent, cât și în comun cu Forțele Armate ale României, Statelor Unite, Portugalia, Polonia și Macedonia de Nord. 

Exercițiile au ca scop practicarea detectării și luptei UAV-urilor, antrenamentului de luptă a infanteriei și vehiculelor blindate, îmbunătățirea abilităților controlorilor aerieni (JTAC), antrenamentul de traversare a râurilor și utilizarea software-ului de artilerie ASCA (Artillery Systems Cooperation Activities). 

Misiunea se concentrează pe îmbunătățirea interoperabilității cu Brigada Multinațională Sud-Est din România (MN BDE SE). 

Dezvoltarea infrastructurii pentru logistică

În paralel, se dezvoltă logistica militară a Alianței în România. În cadrul proiectului UE „mobilitate militară”, a început construcția podului Iași-Ungheni către Moldova, care face parte din ruta de livrare a mărfurilor militare din țările vest-europene către Chișinău și Odesa. 

Pentru a crește capacitatea de transport de mărfuri militare din Marea Mediterană și Balcani către ruta Mării Negre, a fost elaborat un proiect de modernizare a rutei logistice către București din Grecia și Turcia. 

În luna mai, Germania a studiat capacitățile logistice în timpul transferului trupelor Bundeswehr în România, în cadrul exercițiului Quadriga 24 - Grand South. Complexul militar-industrial aproape abandonat anterior a primit investiții semnificative de la partenerii Alianței. 

Rheinmetall Corporation a achiziționat uzina Automecanica din România, care va fi utilizată pentru asamblarea camioanelor militare și a echipamentelor militare de serviciu. 

În plus, pe baza fabricii va fi creat un Centru de artilerie pentru producția de obuze de 155 mm.

La 30 mai 2024, la uzina Aerostar din Bacău a fost deschis Centrul de întreținere a sistemelor de rachete HIMARS, care va deveni un hub de reparații pentru armatele NATO și partenere. 

Anterior, în aprilie 2024, a început procesul de repornire a fabricii Arsenal (Reșița), specializată în producția de tunuri de artilerie de 25, 35, 76, 100, 130 și 152 mm.

Se fac eforturi pentru consolidarea apărării aeriene pentru a proteja bazele și echipamentele  NATO din România. 

Citește și: Exerciții militare cu avioane de război NATO la granița cu Kaliningrad. Putin în criză de nervi

În februarie 2024, radarul GM200 al Forțelor Aerospațiale Franceze a fost livrat bazei militare Capu Midia din Marea Neagră, care a completat sistemele de apărare aeriană GM200 și SAMP-T livrate anterior. 

În aprilie 2024, Divizia 101 Aeropurtată a Forțelor Armate ale SUA a desfășurat un sistem mobil contra-UAV (M-LIDS) bazat pe vehiculul de teren Oshkosh M-ATV în aceeași bază militară.

Citește și: 6.000 militari ucraineni s-au instalat în Kursk. Putin are nevoie de 20.000 de soldați să-i scoată

În perioada 3-14 iunie 2024, în România și Bulgaria, 16 țări NATO au practicat tactici de utilizare a apărării integrate antiaeriene și antirachetă (IAMD) în cadrul exercițiului Ramstein Legacy 2024. 

O atenție deosebită a fost acordată combaterii UAV-urilor mici (C-sUAS) utilizate de Rusia.

NATO își mută detașamentele și logistica mai aproape de granița cu Rusia, escaladând în mod deliberat situația.

Lituania construiește o bază militară pentru trupele germane lângă Rusia. Costă 1.100.000.000$

Lituania a început construcția unei baze militare mari în apropierea Rusiei, care va găzdui mii de trupe germane pregătite pentru luptă.

LItuania tocmai și-a lansat cel mai mare proiect militar vreodată la Rūdninkai, construind o bază pentru a găzdui 80% din brigada germană. Acest proiect fără precedent întărește securitatea regională și reafirmă angajamentul față de apărarea colectivă a NATO.

Cu o suprafață de 170 de hectare (420 de acri), se spune că baza va deveni „cea mai mare piesă de infrastructură militară” din istoria recentă a Lituaniei, potrivit Defense Post.

Este construită de firma de construcții Eikos Statyba UAB din Vilnius și se estimează că va costa 1,10 miliarde de dolari.

Proiectul este de așteptat să fie finalizat până la sfârșitul anului 2027, la timp pentru capacitatea operațională deplină a forțelor germane în statul baltic, Germania fiind statul-cadru pentru grupul de lucru ce include Lituania..

Inițiativa face parte din angajamentul Berlinului din 2023 de a staționa o brigadă permanentă în Lituania în 2025.

Lituania are o graniță de 227 de kilometri cu Rusia și este unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei, ceea ce o face o țintă potențială pentru Moscova.

Noua bază militară, care va găzdui până la 4.000 de soldați germani, este situată în apropiere de capitala Vilnius și la doar 20 de kilometri de aliatul Rusiei, Belarus.

Va avea facilități pentru depozitarea și întreținerea tancurilor, precum și poligoane de tragere de diferite dimensiuni pentru a sprijini pregătirea militară.

Baza va găzdui trei unități majore de luptă germane: Batalionul de infanterie blindată Bavaria 122, Batalionul de tancuri 203 din Renania de Nord-Westfalia și Grupul multinațional de luptă cu prezență în avans îmbunătățită Lituania.

Se presupune că acesta va fi al doilea grup de luptă NATO ce va intra în război împotriva Rusiei, dacă se extinde conflictul actual din Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te