Cum arată scenariul în care Austria „închide ochii” și ne lasă în Schengen? Când e posibilă aderarea

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.12.2023 - 20:32
Cum arată scenariul în care Austria „închide ochii” și ne lasă în Schengen. - Foto: Profimedia Images
Cum arată scenariul în care Austria „închide ochii” și ne lasă în Schengen. - Foto: Profimedia Images

Există un scenariu în care Austria ar putea să ne lase în Schengen. Totul ar urma să se decidă în următoarele săptămâni urmare a unui „dezgheț” în relațiile dintre Austria și România.

SHARE

De când Austria a împiedicat în mod neașteptat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la București există o mare furie. Acum există semne că Viena ar putea ceda și că Austria ar putea  să-și dea acordul pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen "tacit", 

Există un scenariu în care Austria ar putea să ne lase în Schengen. Totul ar urma să se decidă în următoarele săptămâni urmare a unui „dezgheț” în relațiile dintre Austria și România.

Citește și: Cum poate intra România în Schengen în decembrie, evitând veto-ul Austriei? Există 3 scenarii

Cum arată scenariul în care Austria „închide ochii” și ne lasă în Schengen

Acest „dezgheț” este surprins într-un articol apărut în presa austriacă pe care îl reproducem integral:

La București există slabe speranțe că Austria ar putea renunța la dreptul de veto împotriva aderării la Schengen. Faptul Karl Nehammer (ÖVP) l-a felicitat pe premierul român Marcel Ciolacu cu ocazia zilei sale de naștere, pe 28 noiembrie, a fost văzut ca un gest promițător, potrivit presei românești. De atunci, s-a vorbit despre un dezgheț între Viena și București.

La un an de la surprinzătorul veto al Austriei pentru România, există cel puțin semne că ceva se mișcă.

Europarlamentarul român conservator Rareș Bogdan, membru al puternicului Partid Popular European (PPE), din care face parte și ÖVP, a declarat pentru STANDARD că "în acest moment, toate canalele diplomatice dintre România și Bulgaria au fost redeschise în toate domeniile". Acest lucru este "îmbucurător" și dă "o oarecare speranță".

Citește și: De ce Olanda nu e pregătită de aderarea României la Schengen? Austria trimite drone la graniță

„Este un pas important, având în vedere că aceste conexiuni au fost înghețate pentru o perioadă de timp după 8 decembrie 2022".

Aderarea treptată a României și Bulgariei

Un scenariu este aderarea treptată a României și Bulgariei. Controlul pașapoartelor ar putea fi eliminat mai întâi pe aeroporturi în martie 2024 și apoi, poate după alegerile din Austria, la frontierele naționale. Factorul decisiv acum este modul în care parlamentul olandez va reacționa la raportul Comisiei Europene privind Bulgaria.

Spre deosebire de Austria, Olanda s-a opus anul trecut doar aderării Bulgariei, nu și celei a României. Ulterior, Olanda a inițiat o misiune a Comisiei Europene în Bulgaria. Aceasta va prezenta în curând un raport, despre care diplomații spun că va fi favorabil.

Dacă parlamentul olandez va ridica veto-ul împotriva Bulgariei în zilele următoare, Austria va rămâne singură cu poziția sa de veto.

Austria ar putea atunci să-și dea acordul pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen "tacit", ca să spunem așa, doar în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al statelor membre UE, adică fără reuniuni politice majore.

De asemenea, România și Bulgaria ar urma să răspundă solicitării Vienei de a opri fluxurile de migrație la frontiera lor comună. Într-un alt scenariu, ar putea fi convocată o reuniune extraordinară a miniștrilor de interne și de justiție din UE pe 20 și 21 decembrie sau 27 și 28 decembrie, în cadrul căreia Viena ar putea accepta o aderare treptată. Președintele României, Klaus Iohannis, ar fi, de asemenea, în favoarea unei astfel de reuniuni extraordinare. Iohannis, ca și Nehammer, este membru al PPE.

Controale la frontierele interne

Cu toate acestea, Ministerul de Interne de la Viena nu vrea să știe nimic despre acest lucru pentru moment. "Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține", a declarat un purtător de cuvânt. "Unsprezece state Schengen efectuează în prezent controale la frontierele interne, Bulgaria este un punct de intrare important pentru migranți", se insistă asupra veto-ului.

Cu toate acestea, problema Schengen a fost scoasă de pe agenda summitului miniștrilor de interne și de justiție, care are loc marți. Aceasta deoarece nu se poate lua încă nicio decizie. O nouă fereastră ar putea fi deschisă după summitul șefilor de stat și de guvern din UE din 14 și 15 decembrie, când vor fi luate deciziile importante din punct de vedere politic.

În așteptarea lui Rutte

"Un summit special după aceea nu este exclus, la fel cum nu este exclusă nici o decizie de vot în primele luni ale anului 2024", spune parlamentarul european Bogdan. El se referă și la planul de aderare treptată la Schengen. "Discutăm totul și prezentăm argumente. Este important pentru noi să aderăm la spațiul Schengen în 2024".

Diplomații presupun că aderarea deplină la Schengen nu va fi probabil posibilă înainte de alegerile din Austria din toamna anului 2024, dar va fi posibilă până la sfârșitul anului 2024.

Decizia lui Mark Rutte, care este încă șeful guvernului olandez, din decembrie ar putea fi importantă. Aceasta deoarece el vrea să devină secretar general al NATO și are nevoie de aprobarea Bulgariei și a României pentru a face acest lucru. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te