Parlamentarii olandezi se află, în prezent, în negocieri pentru formarea noului Guvern, după ce, Geert Wilders, candidatul Partidul pentru Libertate (PVV) anti-UE și anti-migrație a obținut o victorie categorică la alegerile din Olanda, la finele lunii trecute, iar acest lucru anuleaza total șansa ca România să facă parte din Schengen în 2023, mai ales din cauza faptului că olandezii aveau probleme cu aderarea bulgarilor, țara care este luată „la pachet” cu România în acest proces.
De ce Olanda nu e pregătită de aderarea României la Schengen? Austria trimite drone la graniță
Imediat după ce și-a adjudecat victoria, Geert Wilders a ținut să transmită un mesaj foarte clar împotriva migranților, un aspect ce îl va face fericit, din nou, pe cancelarul Karl Nehammer, cel care, împreună cu Olanda, au blocat total nejustificat aderarea României și Bulgariei la Schengen, la ultimul Consiliu JAI din 2022.
"Va trebui să găsim modalități de a ne ridica la înălțimea speranțelor alegătorilor noștri, de a-i readuce pe olandezi pe primul loc. Tsunami-ul azilanților și migrația vor fi oprite", s-a angajat el.
Primele discuții privind formarea unui nou guvern în Olanda vor dura mai mult decât era planificat și este posibil ca până la 11 decembrie, Ronald Plasterk să poată prezenta raportul său inițial.
Citește și: Aderarea României la Schengen, în decembrie, nu e blocată de Austria. Care e noul stat cu probleme?
Raportul, bazat pe discuțiile cu 14 dintre partidele care au câștigat locuri în alegerile generale de săptămâna trecută, ar fi trebuit să fie prezentat pe 5 decembrie.
Plasterk a declarat, vineri, reporterilor, că a avut "o săptămână bună, plină de conversații interesante", dar că dorește o a doua rundă de discuții cu liderii partidelor pentru a discuta concluziile sale inițiale.
Deși un cabinet majoritar de dreapta care să implice PVV, VVD, NSC și BBB ar fi o alegere evidentă, au apărut deja diviziuni între partide.
Citește și: OFICIAL România nu intră în Schengen în 2023. Ce măsură radicală trebuie luată împotriva Austriei?
Liderul VVD, Dilan Yesigöz, a declarat că partidul său este pregătit să susțină un cabinet de dreapta, dar nu să ia parte la acesta. Iar Pieter Omtzigt, de la NSC, a declarat că nu este pregătit să vorbească despre unirea forțelor cu PVV, deoarece unele dintre politicile sale ar intra în conflict cu Constituția.
La rândul său, liderul PVV, Geert Wilders, l-a acuzat pe Omtzigt, pe rețelele de socializare, că face "jocuri politice", potrivit dutchnews.nl.
Aderarea României la spațiul Schengen nu mai depinde în totalitate de Austria
Aderarea României la spațiul Schengen nu mai depinde în totalitate de Austria. Extinderea Schengen nu va mai fi discutată la Consiliul JAI din decembrie, iar principalul motiv ar fi situația incertă din Olanda.
Olanda nu şi-a exprimat oficial poziţia faţă de Bulgaria după alegeri, iar un vot pozitiv pentru Schengen depinde de guvernul format de antieuropeanul Geert Wilders.
Citește și: Cum poate intra România în Schengen în decembrie, evitând veto-ul Austriei? Există 3 scenarii
În perioada 4-5 decembrie 2023, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va întruni la Bruxelles, punând pe agendă subiectul aderării României și Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Alte teme majore incluse în discuțiile reuniunii vizează lupta împotriva criminalităţii organizate, răspunsul Uniunii Europene la invazia Ucrainei de către Rusia, politica UE în domeniul migraţiei și azilului, precum și răspunsul UE la terorism.
Citește și: România ar putea intra în Schengen înainte de Anul Nou. Austria și-a schimbat radical poziția
În ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen nu se va organiza un vot pe această temă la reuniunea Consiliului JAI din 4 și 5 decembrie.
Olanda și Austria „dictează tonul” în Schengen
Cătălin Predoiu a declarat că nu este exclus ca subiectul să fie pus pe ordinea de zi în altă şedinţă din luna decembrie.
"Ordinea de zi a viitorului Consiliu JAI se discută chiar azi şi discuţiile trebuie să ţină cont şi de procedurile care au loc în Olanda în urma alegerilor.
Citește și: E oficial! România NU intră în Schengen în 2023. Nehammer ne umilește din nou
Acolo tocmai au avut loc alegeri şi Guvernul trebuie să-şi precizeze în Parlament şi să obţină încrederea Parlamentului cu privire la o serie de subiecte. (...) Guvernul olandez, care a avut anul trecut o poziţie faţă de Bulgaria, urmează să se pronunţe în Parlament şi Parlamentul să se pronunţe cu privire la această chestiune.
Ei bine, această procedură are loc undeva în perioada 4 - 6 decembrie, prin urmare, coincide această perioadă, această procedură din Parlamentul olandez, cu data la care va avea loc Consiliul JAI.
Deci este imposibil ca să poţi discuta tranşant în Consiliul JAI din 4 - 6 decembrie chestiunea, până când Guvernul olandez nu o să-şi precizeze poziţia faţă de Bulgaria. Asta nu exclude ca în cursul lunii decembrie să mai existe şi alte reuniuni JAI", a spus Predoiu.
"Au scăzut toate cifrele de migraţie ilegală, la toate frontierele, în special la frontiera de vest, unde era o problemă. Frontiera cu Serbia a cunoscut o descreştere a cifrelor de migraţie ilegală cu până la 90%", a spus Predoiu.
Austria trimite drone la graniță
Polițiștii austrieci anunță măsuri fără precendent la granița cu Serbia și Macedonia de Nord. Supravegherea granițelor se va face cu dronele. Ministrul de interne Karner subliniază necesitatea unei cooperări transfrontaliere în lupta împotriva contrabandiștilor și a migranților.
Polițiștii austrieci sprijină Serbia cu drone la granița cu Macedonia de Nord pentru a consolida măsurile de protecție a frontierei . Ministerul de Interne a anunțat acest lucru duminică.
"Cooperarea strânsă, transfrontalieră în lupta împotriva mafiei brutale a contrabandei este absolut necesară. Competențele specialiștilor austrieci în domeniul dronelor sunt, prin urmare, solicitate și la frontiera dintre Serbia și Macedonia de Nord", a declarat ministrul de interne Gerhard Karner.
În ultimele săptămâni, Belgradul a început deja măsuri intensive la frontierele sârbo-bulgare și sârbo-ungare. Ministerul de Interne a anunțat, de asemenea, că acest lucru a dus și la o scădere semnificativă a numărului de arestări în Burgenland. Acest lucru se datorează controalelor de-a lungul rutelor contrabandiștilor, precum și măsurilor luate de poliția austriacă de-a lungul frontierei Burgenland-Ungaria.
Potrivit ministerului, peste 100 de ofițeri de poliție austrieci sunt desfășurați în prezent în diferite țări din Balcani și în Ungaria . S-a spus că 33 de ofițeri de poliție austrieci sunt desfășurați în prezent în Serbia cu cea mai recentă tehnologie, cum ar fi autobuze cu termoviziune și drone, potrivit exxpress.at.