Criza migrației. UE impune noi sancțiuni Belarusului. NATO sprijină Polonia

DE Adina Mutăr | 09.11.2021 - 20:34
UE impune noi sancțiuni Belarusului pentru criza migrației/foto: fb

Uniunea Europeană a suspendat acordurile de facilitare a vizelor pentru oficialii guvernamentali din Belarus, ca răspuns la acțiunile ostile ale Minskului care se folosesc de migranți aduși în mod intenționat pentru a pune presiuni pe UE.

SHARE

„Consiliul a adoptat astăzi o decizie de suspendare parțială a aplicării acordului de facilitare a vizelor UE-Belarus”, a declarat instituția care reprezintă statele membre UE într-o declarație de presă.

Decizia înseamnă că oficialii guvernamentali din Belarus nu vor putea aplica pentru vize UE utilizând proceduri simplificate care reduc numărul de documente necesare și taxa de administrare.

Declarația menționează, de asemenea, că sancțiunile nu îi privesc pe cetățenii obișnuiți, aceștia având în continuare aceleași beneficii conform acordului de facilitare a vizelor, în vigoare din iulie 2020.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut luni noi sancțiuni împotriva Belarusului, ca răspuns la o criză a migrației în creștere la granița cu Polonia.

„UE va explora, în special, cum să sancționeze, inclusiv prin includerea pe lista neagră a  companiile aeriene din țări terțe care sunt active în traficul de persoane”, a adăugat ea.

Uniunea Europeană îl acuză pe președintele Alexander Lukașenko că invită „turiști” din țările care sunt principalele surse de migrație către bloc.

Citește și

Rusia sugerează UE să dea bani Belarusului pentru a opri migranţii, după modelul acordului cu Turcia

Cristian Diaconescu: Valul migrator de la granița Poloniei este parte a războiului hibrid

 

UE a impus sancțiuni împotriva a 166 de persoane și 15 entități din Belarus pentru încălcări ale drepturilor omului legate de reprimarea protestelor împotriva alegerilor falsificate din august 2020.

Țările UE care se învecinează cu Belarus – Lituania, Letonia și Polonia – au raportat din august un număr dramatic de treceri neregulate ale frontierelor.

Potrivit ultimelor estimări de luna trecută, peste 6.000 de migranți, majoritatea din Irak, Afganistan și Siria, au încercat să intre în bloc prin granița Belarus-UE, o creștere bruscă față de cei 150 de anul trecut.

 

Solidaritate NATO 


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat, marți, Polonia de solidaritatea alianței pe fondul escaladării crizei migrației de la granița cu Belarus.

„Tactica hibridă a Belarus de a folosi migranții este inacceptabilă”, a scris Stoltenberg pe Twitter în urma conversației sale telefonice cu președintele polonez Andrzej Duda.

„NATO este solidară cu Polonia și cu toți aliații noștri din regiune”, a adăugat el.

Luni, autoritățile poloneze au intensificat protecția frontierei și au mobilizat peste 12.000 de militari după ce un grup mare de migranți au început să mărșăluiască spre frontiera țării cu Belarus, însoțiți de armata belarusă.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului public Polish Radio, ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk, a susținut că Guvernul din Belarus încearcă „să provoace un incident major, de preferință cu focuri trase și victime”.


Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a sugerat Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cu procedează cu Turcia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te