COVID-ul nu era suficient. India evacuează mii de oameni din cauza ciclonului ucigaș Tauktae

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.05.2021 - 09:26
India evacuează mii de oameni din cauza ciclonului ucigaș Tauktae. / Foto: news.ro

India evacuează mii de oameni de pe coasta de vest, din cauza unui ciclon puternic care a ucis cel puţin șase oameni şi care ar urma să ajungă marţi dimineaţă în statul Gujarat, transmite Reuters.

SHARE

Ciclonul Tauktae, care s-a format în Marea Arabiei, a adus deja ploi puternice şi vânt care au deteriorat locuinţe şi au scos copaci din rădăcină în regiuni din vestul şi sudul Indiei.

"Este foarte probabil să se intensifice în continuare în următoarele 24 de ore şi să se deplaseze spre nord-nord-vest şi să ajungă pe coasta Gujarat în seara zilei de 17 (mai)", a anunţat Departamentul Meteorologic din India, într-un comunicat.

Citește și: VIDEO Zeci de morți de COVID-19, aruncați în Gange. Un guvern local din India a recunoscut oficial

Aproape 150.000 de persoane, evacuate

Se aşteaptă ca ciclonul să traverseze Gujarat cu rafale de vânt de până la 175 km/h.

Aproape 150.000 de persoane vor fi mutate din sate şi zonele joase de lângă coastă şi au fost emise instrucţiuni pentru finalizarea procesului de evacuare până duminică seară, a declarat guvernul Gujarat într-un comunicat.

În timp ce ciclonul s-a deplasat spre nord, cel puţin şase persoane au fost ucise în statele vestice Goa şi Karnataka, potrivit oficialilor şi declaraţiilor. Mai la sud, 31 de bărci înregistrate în statul Tamil Nadu erau date dispărute, a declarat un oficial al gărzii de coastă pentru Reuters.

Agenţia meteorologică a avertizat că ar putea avea loc inundaţii pe căile de evacuare. De asemenea, până la 21 mai este aşteptată întreruperea serviciilor feroviare.

Citește și: Pfizer anunță testarea unui medicament anti-COVID. A 3-a doză de vaccin, necesară după 8-12 luni!

Comitetul naţional de gestionare a crizelor a prezidat, duminică, o întâlnire cu diferite state şi a declarat că aproape 80 de echipe de gestionare a dezastrelor au fost desfăşurate în diferite state. Au fost, de asemenea, desfăşurate echipe de salvare şi salvare din armată, marina şi garda de coastă, împreună cu nave şi avioane.

"Au fost luate toate măsurile pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate de ciclon, astfel încât să se asigure că nu vor fi pierdute vieţii omeneşti”, a afirmat guvernul într-un comunicat.

Mii de pacienți COVID mutați

În Gujarat, ciclonul va provoca dificultăţi pentru administraţia de stat care se ocupă de un număr mare de pacienţi cu COVID-19.

Ministrul şef din Gujarat, Vijay Rupani, a cerut oficialilor să se asigure că alimentarea cu energie electrică a spitalelor COVID-19 şi a altor facilităţi medicale nu este întreruptă şi că alimentarea cu oxigen este menţinută.

Vaccinările au fost suspendate pentru următoarele două zile.

În statul vecin Maharashtra, guvernul a mutat pacienţii cu COVID-19 internaţi în centre improvizate din capitala statului, Mumbai, în alte spitale, pe măsură ce ciclonul avansează spre Gujarat, a anunţat biroul ministrului şef.

Gujarat găzduieşte, de asemenea, mari rafinării şi porturi, care ar putea fi pe traseul furtunii.

Au fost luate toate măsurile de precauţie la rafinăria Jamnagar, cel mai mare complex de rafinare a petrolului din lume, deţinut de Reliance Industries, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Operaţiunile din portul Mundra, cel mai mare port privat din India, din Gujarat, continuau în mod normal, au declarat duminică dimineaţă doi oficiali din port.

"Observăm situaţia şi vom lua măsuri în consecinţă", a spus un oficial.

Autorităţile din Portul Kandla, cel mai mare port administrat de guvern din ţară, au declarat că au fost luate măsuri pentru evacuarea a aproximativ 5.000 de persoane din zonele joase.

"Am emis deja un aviz şi am încetat să primim accesul vreunei nave. Mâine dimineaţă nu va fi micio acostare şi toate navele vor fi trimise în largul mării", a spus S.K. Mehta, preşedintele Portului Kandla.

Bilanţul cazurilor de COVID din India a depăşit 23 de milioane

Bilanţul cazurilor din India a depăşit 23 de milioane, în timp ce ţara se luptă cu un al doilea val virulent şi mortal al pandemiei. Iar numărul deceselor a trecut de 250.000.

Cea mai recentă creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 din India a fost asociată cu o variantă a virusului - B.1.617 - a cărei prezenţă a fost identificată în 44 de ţări, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a descris-o drept ''îngrijorare''.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.