Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Sănătăţii, numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 20% de luni până marţi şi se apropie de 40.000 cu 39.673, în momentul în care autorităţile cresc numărul testărilor.
"Suntem în săptămâna dificilă" în care "aşteptăm" să vedem dacă, datorită izolării populaţiei, "vom reuşi să atingem vârful epidemiei şi să înceapă să scadă numărul de cazuri", a explicat directorul Centrului de alerte sanitare Fernando Simon, informează News.ro, citând AFP.
Acest nou bilanţ este publicat în momentul în care guvernul socialistului Pedro Sanchez a decis marţi să prelungească până la 11 aprilie izolarea spaniolilor, decretată pe 14 martie. Parlamentul va trebui să aprobe această prelungire miercuri.
Spaniolii au voie să iasă din case, individual şi doar păstrând distanţa, doar pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la serviciu, când telemunca nu este posibilă, sau pentru a-şi plimba animalul de companie pentru scurt timp.
Presiunea pe sistemul de sănătate, decimat de contaminarea a 5.400 de profesionişti, va continua să se agraveze atât timp cât noii pacienţi trebuie să fie spitalizaţi, a prevenit Fernando Simon.
Potrivit acestuia, cazurile personalului medical sunt cauzate de lipsa de echipamente de protecţie în special la Madrid, dar el a subliniat că achiziţionarea de astfel de materiale este dificilă la nivel mondial.
În faţa acestei lipse de echipament, NATO a transmis un apel de "ajutor internaţional" al Alianţei "cu scopul de a preveni propagarea virusului în unităţile militare (...) şi în populaţia civilă".
Armata spaniolă a solicitat 500.000 de teste rapide de Covid-19, 1,5 milioane de mpşti chirurgicale şi 450.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi FFP3.
Regiunea Madrid este de departe cea mai afectată cu 1.535 de morţi, adică 57% din total şi 12.352 de cazuri (31% din total).