Consiliul NATO-Ucraina, prima întâlnire cu comandanții armatelor. Se strânge lațul în jurul Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.12.2023 - 08:15
Consiliul NATO-Ucraina, prima întâlnire cu comandanții armatelor. Se strânge lațul în jurul Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Consiliul NATO-Ucraina, prima întâlnire cu comandanții armatelor. Se strânge lațul în jurul Rusiei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Consiliul NATO-Ucraina, prima întâlnire cu comandanții armatelor. Se strânge lațul în jurul Rusiei. În perioada 17-18 ianuarie, Bruxelles va găzdui o reuniune a celui mai înalt organism militar al NATO, Comitetul militar în sesiunea șefilor de apărare.

SHARE

Prima întâlnire a Consiliului NATO-Ucraina va include ședințe la nivel de comandanți ai forțelor armate, inclusiv al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Se strânge lațul în jurul Rusiei.

Rob Bauer, președintele Comitetului Militar NATO, va conduce întâlnirea, la care vor participa oficiali militari aliați înalți și omologul lor din Suedia.

Consiliul NATO-Ucraina, prima întâlnire cu comandanții armatelor. Se strânge lațul în jurul Rusiei

Lor li se vor alătura generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat în Europa, precum și comandantul suprem aliat pentru transformare, generalul Philippe Lavigne.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se va alătura Comitetului Militar pentru sesiunea de deschidere pentru a prezenta prioritățile și provocările cheie ale Alianței.

Reuniunea Comitetului Militar NATO în sesiunea șefilor apărării (MCCS) oferă comandanților cadrul pentru a evalua evenimente de importanță strategică pentru Alianță, potrivit nato.int.

În prima sesiune, generalul Cavoli va informa șefii apărării cu privire la progresele înregistrate în implementarea planurilor adoptate la Summit-ul de la Vilnius din iulie 2023. 

De asemenea, șefii apărării vor discuta despre capacitatea industriei de apărare, planificare operațională și abilitare.

Generalul Lavigne va susține un briefing în timpul celei de-a doua sesiuni și va actualiza informații despre transformarea NATO în luptă, subliniind nevoia de coerență generală în realizarea apărării colective și a unei descurajări consolidate, concentrându-se pe factori cheie precum operațiunile multi-domeniu, comandă și control simplificate, interoperabilitate fără întreruperi și îmbunătățirea continuă a capabilităților în calitate și cantitate. 

În cea de-a treia sesiune, șefii apărării vor discuta despre apărarea aeriană și antirachetă integrată pentru a îmbunătăți pregătirea și interoperabilitatea în timp de pace, criză și conflict.

În cea de-a patra sesiune, șefii apărării vor oferi direcții și îndrumări suplimentare cu privire la prioritățile NATO de descurajare militară și de apărare, 

Strategii pentru desfășurarea războiului din Ucraina

Ultima sesiune din prima zi a șefilor apărării se va reuni pentru prima dată în formatul Consiliului NATO-Ucraina.

Citește și: SUA se instalează amenințător în nordul Europei. Încă o țară acceptă baze americane permanente

Părțile vor discuta despre desfășurarea războiului, situația de pe teren și sprijinul continuu al NATO și al aliaților pentru Ucraina.

La întâlnire poate participa generalul Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acesta a mai fost invitat să se alăture discuțiilor Comitetului Militar NATO în trecut. În luna mai a acestui an, el nu s-a alăturat întâlnirii nici măcar prin link video din cauza situației operaționale dificile de pe câmpul de luptă.

Citește și:  SUA își fac bază aeriană permanentă în Japonia pentru a contracara rapid forțele Chinei

A doua zi a întâlnirii va începe cu întâlnirea șefilor apărării din NATO cu omologii lor din Partner Interoperability Advocacy Group (PIAG) din Australia, Austria, Irlanda, Noua Zeelandă și Elveția. 

Națiunile PIAG dețin statutul de națiune non-NATO, beneficiind de un acord individual de securitate ce permite schimbul de informații clasificate și participarea la antrenamente și exerciții NATO. 

În următoarea sesiune, șefii apărării NATO se vor întâlni cu omologii lor din țări partenere din Indo-Pacific: Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Republica Coreea.

Discuțiile vor include situația strategică de securitate în Indo-Pacific, provocările regionale mai ales din partea Chinei, dar și a Coreei de Nord, și implicațiile acestora pentru securitatea globală.

La sesiunea finală vor participa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, șefii apărării aliați și cei invitați. Discuțiile se vor concentra asupra obiectivelor politice actuale înaintea Congresului Ministerial al Apărării din februarie 2024 și a Summit-ului de la Washington D.C din iulie 2024.

Întâlniri secrete cu comandanții ucraineni

Este prima dată când comandanți ai forțelor armate, inclusiv al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, se întâlnesc oficial. Însă au mai avut loc și întâlniri secrete. 

Înalți oficiali militari ai NATO au avut o întâlnire secretă cu liderii militari ucraineni la granița dintre Ucraina și Polonia, la 15 august, pentru a coordona strategia militară, relatează The Guardian, potrivit intellinews.com.

Întâlnirea a evidențiat pentru prima dată implicarea NATO în strategia de război a Ucraineni, în plus față de ajutorul militar. 

La întâlnire au fost prezenți generalul Valeri Zalujnîi, și întreaga echipă de comandă. Timp de cinci ore, comandanți NATO și ucraineni au încercat să recalibreze strategia militară a Ucrainei, deoarece contraofensiva era prea lentă. În plus, s-au făcut planuri de luptă  pentru iarna grea și s-a conturat o strategie pentru conflictul ce se preconizează că va continua în 2024.

Dintre comandanții occidentali, au fost prezenți șeful militar al NATO, generalul Christopher Cavoli al Statelor Unite, împreună cu amiralul Sir Tony Radakin, cel mai înalt ofițer militar din Regatul Unit.

Influența crescândă a lui Radakin la Washington și Kiev l-a poziționat ca o figură crucială care ajută Ucraina în eforturile sale de a contracara forțele ruse. Acesta a fost și la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a se identifica obstacolele în avansarea contraofensivei și a stabili o asistență  extinsă.

În prezent, armatele Ucrainei și Rusiei sunt prinse într-un război de artilerie, fără câștiguri importante, în măsura în care muniția este limitată și de-o parte și de alta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te