Conflictul din Nagorno-Karabah s-a încheiat. 120.000 de armeni vor părăsi zona

DE Elena Andrei | Actualizat: 24.09.2023 - 23:57
Conflictul din Nagorno-Karabah s-a încheiat. 120.000 de armeni vor părăsi zona - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Conflictul din Nagorno-Karabah s-a încheiat. 120.000 de armeni vor părăsi zona întrucât nu vor să trăiască în cadrul Azerbaidjanului şi se tem de o epurare etnică.

SHARE

Conflictul din Nagorno-Karabah s-a încheiat. 120.000 de armeni vor părăsi zona intrată în componența Azerbaidjanului.

Anterior, premierul armean Nikol Pashinyan declarase că armenii din Karabah vor părăsi probabil regiunea şi că Armenia este pregătită să îi primească, în urma unei înfrângeri suferite săptămâna trecută în faţa Azerbaidjanului într-un conflict care datează de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Conflictul din Nagorno-Karabah s-a încheiat. 120.000 de armeni vor părăsi zona

Armenii din Karabah, un teritoriu recunoscut la nivel internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar care anterior ieşiseră de sub controlul Baku, au fost forţaţi să declare o încetare a focului la 20 septembrie, după o operaţiune militară fulgerătoare de 24 de ore a armatei azere, mult mai numeroasă.

Azerbaidjanul afirmă că le va garanta drepturile şi va integra regiunea, dar armenii se tem de eventuale represalii.

"Poporul nostru nu vrea să trăiască în cadrul Azerbaidjanului. 99,9% preferă să părăsească pământurile noastre istorice", a declarat pentru Reuters David Babaian, consilier al lui Samvel Şahramanian, preşedintele autointitulatei Republici Arţah, denumirea Nagorno-Karabah adoptată de separatişti.

"Soarta bieţilor noştri oameni va rămâne în istorie ca o dezonoare şi o ruşine pentru poporul armean şi pentru întreaga lume civilizată", a spus Babaian. "Cei responsabili pentru soarta noastră vor trebui să răspundă într-o zi în faţa lui Dumnezeu pentru păcatele lor", a adăugat el.

Combatanţii armeni din Karabah au început să depună armele, a declarat Babaian, indicând că nu este clar deocamdată când vor putea să treacă prin coridorul Lacin, care leagă acest teritoriu de Armenia, unde premierului Nikol Pashinyan i s-a cerut să demisioneze pentru că nu a reuşit să salveze Karabahul.

Într-un discurs către naţiune, Pashinyan a declarat că unele ajutoare umanitare au sosit în Karabah, dar că etnicii armeni de acolo se confruntă în continuare cu "pericolul unei epurări etnice".

"Dacă nu vor fi create condiţii reale ca armenii din Nagorno-Karabah să trăiască în casele lor şi mecanisme eficiente de protecţie împotriva epurării etnice, atunci creşte probabilitatea ca armenii din Nagorno-Karabah să vadă în expulzarea din patria lor singura cale de salvare".

Armenia "îi va întâmpina cu drag pe fraţii şi surorile noastre din Nagorno-Karabah", a spus Pashinyan, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, preluat de Agerpres.

Un exod în masă ar putea schimba echilibrul delicat al puterii în regiunea Caucazului de Sud, locuită de un mozaic de etnii şi străbătută de conducte de petrol şi gaze, unde Rusia, SUA, Turcia şi Iran îşi dispută influenţa.

Victoria Azerbaidjanului de săptămâna trecută pare să pună capăt unuia dintre "conflictele îngheţate" vechi de zeci de ani, datând de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Preşedintele azer Ilham Aliev a declarat că "pumnul său de fier" a aruncat în negura istoriei ideea unui Karabah etnic armean independent şi că regiunea va fi transformată într-un "paradis" ca parte a Azerbaidjanului, transmite Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te